Home » D:News » Cea mai scumpă ARMĂ creată vreodată are o problemă majoră. ”Întreaga flotă de avioane americane ar putea rămâne la sol” – FOTO+VIDEO

Cea mai scumpă ARMĂ creată vreodată are o problemă majoră. ”Întreaga flotă de avioane americane ar putea rămâne la sol” – FOTO+VIDEO

Publicat: 26.04.2016
Aparatele de zbor urmează să fie fabricate cu sprijinul guvernului american şi al celui britanic.

Există voci care susţin că avionul F-35 Joint Strike Fighter este ,,cea mai scumpă armă creată vreodată”. Cu toate acestea, se pare că investiţia de 400 de miliarde de dolari făcută în  fabricarea a 2457 de aeronave s-ar putea dovedi a fi în zadar: software-ul de logistică al aparatelor de zbor este nefuncţional. 

Oficialii din cadrul Departamentului de Apărare al SUA susţin că problema softului cu care este echipat F-35 (Autonomic Logistics Information System sau ALIS), ,,ar putea ţine întreaga flotă la sol”. Drept urmare, avioanele nu vor putea fi testate înainte de a fi livrate Forţelor Aeriene Americane, în luna august, şi Marinei Americane, în anul 2018. 

F-35 Joint Strike Fighter (Foto:aspistrategist.org.au)

ALIS, ,,creierul” lui F-35, este doar una dintre cele trei componente principale ale lui F-35 Joint Strike Fighter. Celelalte două sunt: motorul şi corpul aeronavei.

Software-ul este controlat în cea mai mare parte de la sol şi nu de la bordul avionului, aşa cum se procedează în mod obişnuit. Sistemul a fost proiectat pentru a coordona aeronava în timpul misiunilor, dar şi pentru a planifica misiuni şi pentru a detecta probleme apărute la bordul aparatului de zbor. 

Sursa: youtube.com/Military Power 

Problema apărută la sfotware-ul lui F-35 a fost atât de mare încât echipele de mentenanţă au trebuit să depună eforturi imense pentru a o rezolva. Una dintre cele mai dificile operaţiuni desfăşurate în acest sens a fost cea în care toate datele folosite în cadrul sistemului trebuiau copiate manual pe CD-uri şi transmise printr-o reţea WiFi civilă. Specialiştii sunt extrem de atenţi în timp ce muncesc, deoarece informaţiile sunt transmise de la bordul avionului printr-o reţea de operare unică, ce nu a fost prevăzută cu o copie de rezervă. 

,,F-35 este încă în stadiul de proiectare, motiv pentru care problemele tehnice pot apărea la orice pas. Cu toate acestea, credem că, prin efortul concertat al guvernelor şi companiilor implicate în acest proiect vom rezolva toate aceste probleme şi, mai mult decât atât, le vom putea detecta din timp pe cele care ar putea să apară”, a declarat generalul-locotenent Chris Bogdon pentru CNN. 

F-35 Joint Strike Fighter (Foto:abc.net.au)

Nu este pentru prima dată când sunt observate defecţiuni la nivelul software-ului acestei aeronave. Luna trecută, inginerii militari americani au constatat că sistemul radar al aparatului de zbor (,,AN/APG-81″) este nefuncţional. Oficialii din cadrul Departamentului de Securitate al SUA susţineau încă de atunci că ,,întreaga flotă de avioane F-35 ar putea rămâne la sol”. 

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Aeronava ce atinge 21.000 km/h a eşuat într-un test efectuat de armata SUA (VIDEO)

                                             Urmaşul hipersonic al Concorde va zbura de la Paris la Tokyo în 150 de minute! (VIDEO)

                                             Prima aeronavă “printată” din lume s-a înălţat în aer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase