Home » D:News » Tristeţea şi durerea sunt de 240 de ori mai puternice decât alte emoţii

Tristeţea şi durerea sunt de 240 de ori mai puternice decât alte emoţii

Tristeţea şi durerea sunt de 240 de ori mai puternice decât alte emoţii
Publicat: 04.05.2016
Despărţirea de o persoană iubită sau decesul unei rude afectează oamenii pentru o lungă perioadă de timp, susţin cercetătorii.

Potrivit studiilor acestora, tristeţea şi durerea sunt de 240 de ori mai puternice decât alte emoţii, inclusiv ruşinea, surprinderea, furia sau chiar plictiseala.

Tristeţea şi durerea însoţesc de obicei evenimentele tragice din viaţa noastră, cum ar fi un deces, un incident tragic sau o despărţire. De aceea, cei care suferă emoţional au nevoie de mai mult timp pentru a reflecta, pentru a se obişnui cu situaţia şi pentru a fi pe deplin conştienţi de consecinţe.

Pentu a verifica durata şi forţa emoţiilor, doi cercetători de la Universitatea Leuven din Belgia au rugat 233 de studenţi să-şi amintească cele mai recente momente emoţionale din viaţa lor şi să spună care a fost durata acestora. În completare, participanţii la studiu trebuiau să răspundă şi la întrebarea cum au reuşit să se descurce cu aceste emoţii.

Dintr-o gamă de 27 de emoţii, tristeţea şi durerea au durat cel mai mult decât restul, cum ar fi teamă, ruşine, surprindere, dezgust, furie, plictiseală sau sentimentul de relaxare, care au trecut mai repede. De obicei, pentru a traversa prima fază a durerii, sunt necesare 120 de ore, comparativ cu 30 de minute cât sunt necesare în cazul ruşinii sau dezgustului. Ura este resimţită circa 60 de ore, iar fericirea durează 35 de ore.

Studiul publicat în revista „Motivaţie şi emoţie” este prima lucrare ştiinţifică ce demonstrează care este motivul pentru care anumite emoţii durează mai mult decât altele. Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că emoţiile care persistă mai puţin au drept cauză evenimente cărora oamenilor le acordă puţină atenţie. Pe de altă parte, emoţiile îndelungate sunt provocate de obicei de evenimente care au consecinţe globale, remarcă publicaţia britanică „Маіl Оnlіnе”. Cercetătorii precizează că unele dintre aceste consecinţe pot apărea doar după o anumită perioadă de timp.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase