Home » D:News » Primul observator astronomic privat din România va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu

Primul observator astronomic privat din România va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu

Publicat: 17.05.2016
Primul observator astronomic privat din România va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu
Observatorul astronomic va fi dotat cu aparatură destinată specialiştilor, precum şi cu telescoape destinate astronomilor amatori şi un planetariu digital de ultimă generaţie.

Centrul de relaxare Therme se va extinde cu primul observator astronomic privat din ţară.

Observatorul, care va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu, va fi construit pe arealul Therme Bucureşti în următoarele cateva luni şi va fi dotat cu tehnologii de ultimă generaţie. Investiţia este estimată la circa 1 milion de euro, potrivit unui anunţ al Therme.

Observatorul astronomic va fi dotat cu aparatură destinată specialiştilor, precum şi cu telescoape destinate astronomilor amatori şi un planetariu digital de ultimă generaţie. Observatorul se va adresa atât specialiştilor din domeniu, universităţilor care doresc să facă cercetare şi observaţii cu caracter ştiinţific, cât şi astronomilor amatori şi, nu în ultimul rând, copiilor, elevilor şi studenţilor.

Observatorul va fi constituit dintr-o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă cu diametru de 5 metri, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, o cupolă cu diametru de 4 metri, care va găzdui un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm (similar cu renumitul telescop Hubble), destinat specialiştilor, un spaţiu expoziţional şi un astroboutique, de unde se vor putea achiziţiona suveniruri şi produse astrofoto.

În imediata vecinătate a clădirii principale, se vor construi patru cupole cu un diametru de 2,5-3 metri, în care vor fi amplasate patru instrumente destinate pasionaţilor de astronomie: o lunetă cu o apertură de 180-200 de mm, destinată studiului planetelor, precum şi a galaxiilor, nebuloaselor şi altor obiecte cereşti îndepărtate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o apertură de 400 de mm, potrivit pentru observaţii „deep sky” (observaţii ale obiectelor cereşti îndepărtate), şi o lunetă solară cu ajutorul căruia va putea fi observat soarele şi, nu în ultimul rând, un telescop newtonian cu apertură de 400 de mm.

Toate aceste echipamente sunt însoţite de accesorii profesionale şi semiprofesionale, oculare, filtre, camere extrem de performante, specializate pentru observarea astrelor, filtre pentru observarea şi studiului soarelui, focusere şi alte accesorii obligatorii în ştiinţa astronomiei

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase