Home » D:News » De ce câinii îşi aşteaptă uneori stăpânii şi ani de zile? Un studiu interesant explică fenomenul Hachiko

De ce câinii îşi aşteaptă uneori stăpânii şi ani de zile? Un studiu interesant explică fenomenul Hachiko

Publicat: 25.09.2016
Moartea unuia dintre animalele de companie îi face pe stăpâni să conştientizeze fragilitatea vieţii. Precum animalele, şi viaţa oamenilor are un sfârşit, însă nu se ştie dacă animalele de companie conştientizează ireversibilitatea evenimentului.

Oamenii ştiu că animalele reacţionează în diferite moduri atunci când stăpânii lor decedează, printre cele mai cunoscute exemple este cel al lui Hawkeye, labradorul retrivier negru care s-a aşezat lângă sicriul lui Jon Tumilson ce făcea parte din Forţele Navale Americane de-a lungul ceremoniei funerare din 2011. În Japonia, un câine din rasa Akita, numit Hachiko, a devenit o senzaţie naţională în 1930, după ce a început să apară în staţia de tren la aceiaşi oră în fiecare zi pentru a-şi întâmpina stăpânul, care la un moment nu a mai apărut. Deşi stăpânul nu a mai venit, câinele a mers în staţia de tren zilnic la aceiaşi oră pentru tot restul vieţii sale.

Pot câinii să înţeleagă moartea?

Psihologul Stanley Coren, de la University of British Columbia, a declarat: ,,în urma cercetărilor noastre actuale am descoperit că patrupedele au mintea echivalentă cu cea a unui copil cu vârsta între doi şi trei ani”. De asemenea, acesta a adăugat că animalul este capabil să simtă durere, tristeţe şi depresie, însă îi lipseşte inteligenţa de înţelegere a ireversibilităţii morţii. ,,Înaintea vârstei de cinci ani, copiii nu înţeleg conceptele de bază despre moarte”.

Conform unor cercetări amănunţite, câinii sunt animale care pot avea sentimente complexe şi un grad ridicat de inteligenţă socială. Studiile recente au demonstrat că sunt capabili să înţeleagă vocabularul uman în timp ce judecă tipul de ton al omului, pentru a descifra mai bine mesajul. 

Câinii, din punctul de vedere al lui Coren, nu pot înţelege concepte complexe precum moartea. ,,Câinii sunt extrem de sociali şi sunt conştienţi de pierderea individului care era important în viaţa lor, însă nu pot înţelege că persoana a plecat pentru totdeauna”. În ciuda faptului că există multe exemple de câini, precum Hawkeye şi Hachiko, care au stat pentru mult timp la mormântul stăpânilor lor, Coren afirmă că, probabil, câinele aşteaptă ca stăpânul să se întoarcă.

Cum sunt conectaţi emoţional câinii de stăpânii lor?

Majoritatea cercetărilor ştiinţifice au demonstrat că patrupedul nu stă cu stăpânul său doar pentru hrană, de fapt câinii sunt capabili să-şi iubească intens stăpânul. În cadrul unui alt studiu, cercetătorii au descoperit că mirosul stăpânului activează o regiune din creierul câinelui numită nucleu caudat, fiind o parte a creierului care generează sentimentul de plăcere, parte ce este foarte activă la oameni atunci când se îndrăgostesc.

Un alt studiu a comparat reacţia câinilor cu cea a pisicilor atunci când se jucau cu oamenii lor preferaţi, axându-se mai mult pe nivelul de oxitocină. Câinii tind să elibereze de cinci ori mai multă oxitocină decât pisicile atunci când interacţionează cu stăpânii lor..

Ce aşteaptă de fapt câinii?

Cadavrul în descompunere al omului eliberează peste 500 de specii de compuşi chimici, testele au dezvăluit că patrupedele pot detecta substanţele mult mai bine decât alte maşinării.  Dacă corpul nu este îmbălsămat, câinele poate simţi locul în care stăpânul său se află, fapt ce explică de ce câinii stau mult timp lângă mormântul stăpânului.

Coren consideră că mult mai puternic decât orice miros este memoria vizuală, de exemplu cazul lui Hachiko, imaginea staţiei de tren fiind asociată cu stăpânul său.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase