Home » D:News » Bebeluş cu o malformaţie rară, născut în România. ”Este o operaţie în premieră în România. Nu cunoaştem să mai fi existat unul ca el”

Bebeluş cu o malformaţie rară, născut în România. ”Este o operaţie în premieră în România. Nu cunoaştem să mai fi existat unul ca el”

Bebeluş cu o malformaţie rară, născut în România. ”Este o operaţie în premieră în România. Nu cunoaştem să mai fi existat unul ca el”
Publicat: 03.11.2016
Bebeluşul de o lună din Botoşani este internat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” Iaşi, după ce luni a fost supus unei operaţii extrem de dificile.

Un bebeluş din Botoşani născut cu o malformaţie extrem de rară la nivel mondial, căruia îi lipsesc buzele, nasul şi cerul gurii, a fost operat, în premieră, la Spitalul ”Sfânta Maria” din Iaşi, prognosticul medicilor fiind rezervat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Cred că este o operaţie în premieră în România, pentru că nu cunoaştem să mai fi existat o asemenea malformaţie. Este o malformaţie complexă cranio-facială. Practic, copilul nu are elementele centrale ale feţei: buză, palat tare, adică cerut gurii, palat moale, exista o comunicare între cerul gurii şi cavitatea craniană, prin care o parte din conţinutul cerebral, în special meningele, atârna în cavitatea bucală. Nu putea să înghită, nu are nici buze. El este staţionar, prognosticul rămâne rezervat, a depăşit cu bine prima intervenţie chirurgicală care a repoziţionat conţinutul cerebral, s-a închis parţial comunicarea între cavitatea bucală şi craniu. Urmează la trei luni să se facă o intervenţie plastică pentru confecţionarea buzelor şi refacerea în totalitate a cerului gurii cu material moale şi, dacă lucrurile vor decurge bine, la doi ani se va interveni din nou plastic, se va preleva fragmentul de coastă cu care va începe reconstrucţia feţei, a cerului gurii şi apoi intervenţia de cosmetizare şi refacere a feţei”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” Iaşi, Radu Terinte.

Malformaţia cu care s-a născut băieţelul este extrem de rară la nivel mondial, iar cauza este necunoscută.

Medicii susţin că alte şapte situaţii similare s-au înregistrat în lume până la cel de la Botoşani.

”Copilul este cu o malformaţie cranio-facială severă, atât la nivelul structurii osoase faciale, cât şi a ţesuturilor moi. Pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală cu scop reparator, s-a făcut în aşa fel încât să nu mai ajungă meningele în cavitatea bucală. Pacientul o să aibă nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale, în următoarea perioadă, fiecare moment operator fiind indicat de dezvoltarea pacientului. Este un băieţel din Botoşani. Starea lui este bună. Din literatura de specialitate am înţeles că sunt şapte asemenea cazuri, în lume. Nu are cerul gurii, nu are zonă de piramidă nazală, nu are bine dezvoltată zona maxilarelor”, a declarat, la rândul său, Cătălina Ionescu, medic primar pediatru şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Operaţia a fost efectuată de o echipă de medici condusă de chirurgul plastician Sidonia Susanu.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase