Home » D:News » O mostră de mucegai de acum 90 de ani a fost vândută la licitaţie pentru suma de peste 14 mii de dolari.

O mostră de mucegai de acum 90 de ani a fost vândută la licitaţie pentru suma de peste 14 mii de dolari.

O mostră de mucegai de acum 90 de ani a fost vândută la licitaţie pentru suma de peste 14 mii de dolari.
Publicat: 06.03.2017
Cât ai plăti pentru o bucată de mucegai de acum 90 de ani? O persoană a cumpărat mucegaiul care a salvat vieţile a milioane de oameni.

Mucegaiul este o parte din proba pe care a utilizat-o dr. Alexander Fleming pentru a produce primul antibiotic. Mucegaiul este amplasat pe un disc inscripţionat cu textul ,,Mucegaiul din care am obţinut penicilina.”

O mostră sililară i-a fost oferită lui Papa Pius al XII, WInston Churchill, regaliţătii britanice şi numeroaselor instituţii ştiinţifice de către însuşi Fleming. Deşi există mai multe mostre de acest gen, în cadrul licitaţiei, discul cu mucegai a fost vândut pentru suma de 14,617 dolari, notează IFL Science.

,,Cercetătorul a oferit aceste mostre oficialilor şi oamenilor din domeniul ştiinţific,” a declarat directorul casei de licitaţii, Matthew Haley. 

Cu 50 de ani înainte de descoperirea lui Fleming, savantul român, Victor Babeş  a sugerat că substanţa ar putea fi utilizată  pentru distrugerea agenţilor patogeni. 

În 1928 Fleming analiza culturile bacteriene ale Staphylococcus, moment în care o bucăţică de mucegai a infectat cultura de bacterii. Bărbatul a observat atunci  formarea unei aureole în jurul mucegaiul, sugerând că a înhibat creşterea bacteriilor din acea zonă. După nenumărate analize, a fost creată penicilina care i-a adus în 1945 lui Fleming Premiul Nobel pentru medicină.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase