Home » Natură » O mare parte dintre deşeurile marine vor fi curăţate cu ajutorul invenţiei unui tânăr de 22 de ani

O mare parte dintre deşeurile marine vor fi curăţate cu ajutorul invenţiei unui tânăr de 22 de ani

Publicat: 17.05.2017
O fundaţie olandeză doreşte să cureţe deşeurile din plastic şi gunoaiele din zona Pacificului în următoarele 12 luni, cu doi ani mai devreme decât era planificat.

Fundaţia Ocean Cleanup doreşte să utilizeze plase întinse pe distanţe mari pentru a aduna deşeurile, permiţând vietăţilor marine să pătrundă prin partea inferioară a plasei, informează Mail Online. 

Marea Insulă de Gunoi din Pacific este o zonă aflată în ocean în interiorul căreia curenţii de apă au adunat gunoiul sub forma unei insule. Iniţial, planul sugera ancorarea plaselor în podeaua marină, însă, recent , fundaţia a declarat că va utiliza ancore aflate la suprafaţa apei pentru ca sistemul să fie mult mai eficient. 

Mecanismul a fost realizat de către Boyan Slat, tânărul şi-a dedicat viaţa curăţării oceanelor în urma unei sesiune de scufundări din Grecia unde, afirmă el, a văzut mai multe pungi de plastic decât peşti.  ,,În cazul curăţării oceanelor, lucrăm mereu cu natura. Aşadar,  decât să încercăm noi să prindem gunoiul îl lăsăm să vină el spre noi, astfel salvăm timp, energie şi bani,” afirmă Slat. 

Sursa: The Ocean Cleanup

Barierele plutitoare concentrează întregul gunoi într-un anumit punct de unde poate fi adunat şi transportat pe uscat pentru reciclare. Organizaţia a descoperit că sistemul este mult mai eficient atunci când este lăsat să plutească în derivă decât dacă ar fi legat de podeaua marină. ,,Barierele plutitoare vor începe să graviteze în zone în care se strâng deşeurile. În aproximativ cinci ani, 50% din zona insulelor de gunoi din Pacific vor fi curăţate,” a declarat Slat. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase