CFR a primit amendă pentru că nu a restaurat monumentul istoric Gara Mărăşeşti

16 06. 2017, 15:00

În luna decembrie 2015 reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au efectuat un control în vederea constatării stării de conservare a monumentului istoric ”Gara Mărăşeşti”. Agenţii au constatat că monumentul istoric se află într-o stare de degradare avansată, proprietarul fiind sancţionat contravenţional cu avertisment, relatează Mediafax.

De asemenea, cu această ocazie s-a dispus ca, în termen de 90 de zile, proprietarul să transmită Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea documentaţia tehnică necesară obţinerii avizului specific Legii nr. 422/2001 pentru lucrări de conservare, consolidare şi restaurare/reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric. La data sancţionării cu avertisment, proprietarul monumentului istoric a comunicat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea demararea procedurii de achiziţie a lucrărilor de reparaţii la Gara Mărăşeşti, procedură anulată ulterior în cursul anului 2016.

De asemenea, CFR SA a comunicat în lunile februarie şi iunie 2017 faptul că reabilitarea şi modernizarea gării au fost incluse în programul companiei de modernizare a staţiilor de căi ferate până în anul 2018.

În luna iunie 2017, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au efectuat un nou control şi au constatat că nu a fost luată nici o măsură concretă de remediere a stării de degradare avansată a monumentului istoric.

Drept urmare, în data de 14 iunie 2017, având în vedere nerespectarea de către proprietar a obligaţiilor privind efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a monumentului istoric, prevăzute în art. 36, lit. b din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, s-a dispus sancţionarea cu amendă contravenţională în valoare de 4.000 de lei, conform prevederilor art. 55, alin.1, lit. b şi alin. 2 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

CFR – Sucursala Regională Galaţi a fost amendată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi în anul 2016, cu amendă în valoare de 8.000 de lei, pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice în cazul Gării Odobeşti, sancţiune împotriva căreia proprietarul a depus plângere contravenţională, aflată în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai modernă gară din România. Cum arată ea – FOTO, VIDEO

Gara Centrală a Bucureştiului, marele proiect care trebuia să lase în umbră Gara de Nord

Pe 24 ianuarie va circula, pe ruta Bucureşti-Iaşi, Trenul Unirii