Home » D:News » Scriitorul evreu Aharon Appelfeld, născut la Cernăuţi, a murit la vârsta de 85 de ani

Scriitorul evreu Aharon Appelfeld, născut la Cernăuţi, a murit la vârsta de 85 de ani

Scriitorul evreu Aharon Appelfeld, născut la Cernăuţi, a murit la vârsta de 85 de ani
Publicat: 05.01.2018
Romancierul Aharon Appelfeld, una dintre cele mai importante voci ale literaturii israeliene, născut în Bucovina, la Cernăuţi, supravieţuitor al Holocaustului, a murit joi, la vârsta de 85 de ani, transmite AFP.

Opera literară a lui Aharon Appelfeld, dedicată mai ales vieţii evreilor în Europa de dinainte şi din timpul Holocaustului, a fost tradusă în mai multe limbi străine, scrie Mediafax.

Aharon Appelfeld s-a născut pe 16 februarie 1932, în România, în orăşelul Sădăgura, încorporat în prezent în Cernăuţi, aflat pe teritoriul Ucrainei. În 1941, pe când avea vârsta de opt ani, armata română a reocupat oraşul, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar mama lui a fost ucisă în timpul luptelor. Appelfeld a fost deportat cu tatăl său într-un lagăr de concentrare nazist în regiunea Transnistria. A reuşist să evadeze şi s-a ascuns timp de trei ani, înainte de a se angaja ca bucătar în armata sovietică. După Al Doilea Război Mondial, Appelfeld a petrecut câteva luni într-un lagăr de refugiaţi în Italia, iar apoi a migrat în Palestina, în 1946, la vârsta de 14 ani, cu doi ani înainte ca Israelul să îşi obţină independenţa. S-a reîntâlnit cu tatăl său la 20 de ani după încheierea războiului, după ce i-a găsit numele pe o listă a supravieţuitorilor întocmită de o agenţie evreiască.

Aharon Appelfeld a fost profesor de literatură la Universitatea Ben Gurion din Beer-Sheva (sudul Israelului), din 1979 până când a ieşit la pensie. În 2012, la vârsta de 80 de ani, a devenit cel mai în vârstă scriitor recompensat cu Independent Foreign Fiction Prize, premiu decernat pentru romanul „Blooms of Darkness”.

Appelfeld, un bun prieten al scriitorului american de origine evreiască Philip Roth, a primit numeroase premii în cariera sa, fiind recompensat, între altele, cu Nelly Sachs Prize oferit de municipalitatea oraşului Dresda, în 2005, cu Premiul Israelului, în 1983, şi cu premiul Medicis pentru roman străin, în 2004, pentru autobiografia sa „The Story of a Life: A Memoir”.

De la volumul său de debut, în 1962, a scris peste 40 de cărţi, romane şi poezie.

Aharon Appelfeld a refuzat întotdeauna să fie catalogat drept un scriitor al Holocaustului, deşi şi-a „împrumutat” vocea celor care nu au supravieţuit. „Nu poţi fi un scriitor al morţii. Când scrii, se presupune că eşti viu”, a declarat acesta, la un moment dat, pentru AFP.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase