Home » D:News » Crezi că partenerul te înşală? Un test simplu creat de cercetători îţi poate oferi răspunsul

Crezi că partenerul te înşală? Un test simplu creat de cercetători îţi poate oferi răspunsul

Crezi că partenerul te înşală? Un test simplu creat de cercetători îţi poate oferi răspunsul
Publicat: 17.02.2018
Dacă ai unele suspiciuni cu privire la loialitatea persoanei iubite, o echipă de cercetători americani de la Florida State University îţi vine în ajutor. Desigur, îi poţi lua telefonul într-un moment de neatenţie, dar avantajul testului este că îţi arată şi predispoziţia partenerului/parteneri de a înşela.

Pe o perioadă de trei ani şi jumătate, cercetătorii au urmărit evoluţia relaţiei a 223 de cupluri tinere, abia căsătorite, elaborând două studii, comparând anumite tendinţe de comportament cu fidelitatea cuplului în timp şi dacă erau încă împreună, scrie Science Alert.

Echipa a avut în vedere două procese psihologice care pot fi activate atunci când căutăm parteneri: „degajarea atenţiei” şi „devaluare evaluativă”.

Degajarea atenţiei are loc atunci când eşti capabil să îţi desprinzi atenţia de la ceva – în cazul studiului, participanţilor li s-au arătat poze cu persoane atractive care ar putea fi considerate opţiuni.

Devaluarea evaluativă constă în „declasarea” unui potenţial amant/amantă, chiar dacă este o persoană atractivă.

Echipa, condusă de profesorul de psihologie Jim McNulty, a găsit că acei parteneri care îşi desprindeau atenţia mai repede de la pozele cu persoane atractive aveau cu 50% mai puţine şanse de a-şi înşela partenerii. În consecinţă, cei care se uitau mai mult la astfel de poze erau mai predispuşi de a-şi înşela persoana cu care aveau o relaţie.

De asemenea, cei care desconsiderau persoanele atractive (găsindu-le mai puţin atractive) aveau şanse mai mici de a-şi înşela partenerii.

De menţionat este că niciunul dintre aceste comportamente nu este conştient. „În general, oamenii nu sunt conştienţi de lucrurile pe care le fac şi motivele care stau la baza lor”, a precizat McNulty. „Aceste procese sunt spontane şi fără să implice efort şi pot fi într-o anumită măsură modelate de biologie şi/sau de experienţele din copilărie”.

Deşi nu a fost miza studiului, rezultatele au mai identificat şi alţi factori care se corelează cu şansele infidelităţii.

Oamenii mai tineri, cei mai puţin satisfăcuţi de relaţia lor, dar şi cei cu o viaţă sexuală satisfăcătoare erau mai predispuşi la a înşela. Ultima categorie este un rezultat suprinzător, dar cercetătorii suspectează că în acest caz intervine atitudinea mai pozitivă pentru sex.

Cât de atrăgătoare era o femeie dintr-un cuplu joacă de asemenea un rol. Femeile mai puţin atractive erau mai predispuse la a înşela şi la a fi înşelate. Totuşi, gradul de atractivitate al bărbatului nu pare să aibă vreun rol în şansele infidelităţii.

Mai mult, istoria sexuală a jucat un rol. Bărbaţii cu un număr mai mare de relaţii de scurtă durată erau mai predispuşi de a înşela, în timp ce femeile cu mai puţini parteneri înaintea căsătoriei erau mai predispuse la aventuri intime.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce înşală oamenii: 10 adevăruri ştiinţifice despre infidelitate

Infidelitatea online. Şase semne că partenerul te înşeală pe Facebook

Când flirtul online înseamnă infidelitatea în relaţie?

Infidelitatea lasă semne atât fizic cât şi psihic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase