Care sunt afecţiunile care îşi pot găsi rezolvarea prin terapia durerii

14 03. 2018, 13:00

 Hernia de disc, protruzii discale sau stenoze canal vertebrale. Hernia de disc se manifestă printr-o durere severă care, dacă nu cedează la terapia conservatoare (medicaţie şi kinetoterapie), îşi poate găsi rezolvarea printr-o procedură specială: infiltraţie spinală transforaminală. „Procedura este minim invazivă şi constă în injectarea unui amestec format dintr-un steroid cu acţiune lungă, un anestezic local şi o soluţie salină la locul de ieşire al nervului spinal din coloana vertebrală.

Infiltraţia are ca scop scăderea inflamaţiei nervului afectat şi diminuarea sau dispariţia durerii, a amorţelii sau a altor simptome cauzate de inflamaţia nervului”, precizează Dr. Ana-Maria Ghiţou, specialist în Terapia Durerii, pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Procedura durează 10-15 min, se execută cu pacientul treaz, sub ghidaj fluoroscopic sau ecografic. Imediat după infiltraţie, pacientul va simţi membrul amorţit pentru 1-3 ore. Durerea va începe să scadă după 3-zile.

Sindromul de tunel carpian .Este o afecţiune a nervului median de la nivelul mâinii şi se produce de obicei prin compresia mecanică a acestuia în canalul carpian. Este o durere frecvent întalnită, mai ales în rândul femeilor.  „Apare de regulă la pacienţii care-şi folosesc mâinile pentru a efectua munci repetitive ( brutari, lucrători comerciali, coafeze etc..) sau la cei care comprimă mânile pe un plan dur o perioadă îndelungată de timp ( cei care lucrează mult la birou), care dorm cu mâinile sub cap etc.

Asemănător este şi sidromul de canal cubital – o afecţiune a nervului ulnar (cubital ) întâlnită la nivelul cotului care se produce de obicei prin compresia mecanică a nervului în canalul cubital (întâlnită la pacienţii care se sprijină mult timp în coate)”, adaugă specialistul.

Citeşte continuarea pe CSID.