Prima pagină D:News

Conform unui studiu de amploare, milioane de oameni pot primi prescripţii greşite

Alexandru Voiculescu 06.12.2018 | ● Vizualizări: 361
Credit: Pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Stanford Medicine au indicat că mai mult de 11 milioane de americani pot primi prescripţii greşite pentru aspirină, statină şi medicamente pentru tensiune arterială.

Descoperirile se bazează pe ecuaţii cunoscute drept PCE-uri (pooled cohort equations), care sunt folosite pentru a determina riscul atacurilor de cord sau infarcturilor, scrie Science Daily.

Una dintre metodele de a îmbunătăţi PCE-urile este de a actualiza datele, aşa cum a precizat şi Sanjay Basu, membru al echipei de cercetare de la Stanford.

De asemenea, „multe s-au schimbat în termeni de dietă, mediu şi tratament medical din anii '40”, a precizat Basu. „Astfel, bazându-ne pe datele bunicilor noştri pentru a elabora tratamente, nu este probabil cea mai bună idee”.

Aşadar, „mulţi americani care primesc tratamente agresive nu au nevoie de ele conform noilor date”, a adăugat cercetătorul.

Savanţii au actualizat ecuaţiile cu noile date într-un efort de a îmbunătăţi acurateţea estimărilor riscului bolilor cardiovasculare.

O altă metodă de a îmbunătăţi rezultatele a fost de a actualiza metodele statistice folosite. „Am găsit că prin revizuirea PCE-urilor cu noi date şi metode statistice, putem îmbunătăţi acurateţea estimării riscurilor”, au precizat autorii studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un medicament folosit de majoritatea românilor care creşte semnificativ riscul unui stop cardiac

De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?

O descoperire neaşteptată demonstrează că neanderthalii foloseau aspirină şi penicilină

Când nu este indicată tratarea cu aspirină