Ce este colesterolul bun şi rău?

29 07. 2018, 12:00
Colesterolul bun şi colesterolul rău
C.S.Î.D.: Ştim deja că un nivel crescut al colesterolului înseamnă un risc crescut în bolile cardio-vasculare. Haideţi să începem prin a vedea ce este colesterolul de fapt?
Dr. Carmen Gherghinescu: Colesterolul este, de fapt, un alcool. Este una dintre substanţele organice foarte importante pentru celula vie, care este sintetizat în corpul omului şi este utilizat pentru multe funcţii ale celulelor vii, sănătoase, funcţionale. Este folosit pentru funcţia oricărei celule. Este în membrana celulelor, este unul din elementele importante pentru materia care constituie celulele nervoase, creierul, terminaţiile nervoase. Este important în sinteza unor hormoni, a unor vitamine liposolubile, deci nu trebuie să îl privim ca pe un agresor, ca pe un duşman. Sunt, însă, altele lucrurile care îl pot transformă într-un duşman al corpului uman.
 
C.S.Î.D.: Există colesterol bun şi colesterol rău?
 
C.G.: În intenţia de a face oamenii să înţeleagă ce anume, din zona această de tulburări de metabolism, este nociv şi ar putea să dăuneze sănătăţii, am definit colesterolul bun HDL, cel cu densitate mare a lipoproteinelor şi colesterolul rău LDL , adică cel cu densitate scăzută a lipoproteinelor. S-a făcut această distincţie pentru că s-a constatat că LDL este cel care determina suferinţe la nivelul arterelor în momentul în care este într-o cantitate crescută în sânge.
 
În anumite condiţii este de vină pentru formarea de plăci de arteroscleroză pe arterele corpului însemnând inimă, creier, rinichi. Colesterolul cu densitatea mai mare (HDL) protejează împotriva agresiunii colesterolui rău, însă şi aici sunt studii în derulare care încep să pună sub semnul întrebării dacă un HDL excesiv este protector. În momentul de faţă nu avem argumente pentru a ne schimba punctul de vedere. În medicină, noi ne gândim foarte mult şi la dovezile pe care le avem.
 
Citeşte continuarea pe CSID