Home » D:News » Cât de sănătoasă este dieta chinezească

Cât de sănătoasă este dieta chinezească

Cât de sănătoasă este dieta chinezească
Publicat: 12.09.2018
În foarte multe ţări mâncarea chinezescă este asociată cu ideea de fast-food, cu monoglutamatul, un potenţiator de gust ce afectează sănătatea, soia din abundenţă (apropo, se pare că asiaticii se numără printre pacienţii care primesc foarte des diagnosticul de hipertensiune arterială - consumul de soia fiind unul dintre factorii ce declanşează această afecţiune) şi orez rafinat în cantităţi infinite. Cu toate acestea, în ţara mamă şi la origini dieta chinezescă este una dintre cele mai sănătoase din lume şi se spune că ar putea rezolva problema obezităţii în Occident. Iată de ce este bine să adopţi obiceiuri inspirate din vechile tradiţii culinare chinezeşti.
În 2018, România. Mâncarea chinezească nu mai are multe secrete. Aparent. Mai ales pentru cei care lucrează în corporaţii, scrie CSID.
 
Preţ de câteva click-uri sau un telefon şi curierul a sosit cu mâncarea aburindă ce aşteaptă cuminte în caserole să fie asezonată cu sos de soia. Îmi amintesc cum am comandat timid prima supă de urechi de lemn în 2003 alături de colegii mei de la departamentul de cercetare Mediafax, mult mai experimentaţi în gusturile exotice de pe www. Şi cu câtă suspiciune am consumat-o. Anii au trecut, restaurantele chinezeşti s-au înmulţit, la fel şi numărul românilor care nu mai asociază preparatele cu origini din China cu pisici, şobolani sau câini prăjiţi. Temeri au rămas însă. Astăzi se traduc prin coduri precum MSG sau E621. Mai pe româneşte monoglutamat de sodiu, un aminoacid ce potenţează gustul alimentelor.
 
Deşi, s-a dovedit în numeroase studii că monoglutamatul ar provoca la unii dintre fanii bucatelor chinezeşti reacţii precum – dureri de cap, greaţă, ritm cardiac accelerat, spasm bronşic, amorţeală la nivelul cefei, furnicături, căldură la nivelul cefei – iradiind spre braţe şi spate, furnicături, somnolenţă acest potenţiator de gust nu este scos în afara legii însă este scos cu hotărâre din listele ingredienţilor pentru alimentele destinate copiilor. De asemenea, MSG umple lista ingredienţilor salamurilor, cârnaţilor, preparate din peşte, semipreparate, sosuri, sucuri. Atenţie, deci!
 

Dieta chinezească – mai puţină carne 

Şi nu ne oprim aici cu „plângerile”. Indiferent dacă zărim printre uşile bucătăriei unui restaurant chinezesc un bucătar cu ochii migdalaţi, iar reclama foloseşte sintagme precum autentic chinezesc nu înseamnă că experienţa culinară este egală cu una din ţara mamă. De departe nu. Majoritatea preparatelor sunt adaptate pentru papilele gustative ale localnicilor. Multe reţete sunt reinterpretate şi datorită faptului că în Europa sau Statele Unite ale Americii se consumă mult mai multă carne.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase