Home » D:News » Cum s-a văzut din stratosferă România la 100 de ani

Cum s-a văzut din stratosferă România la 100 de ani

Cum s-a văzut din stratosferă România la 100 de ani
Publicat: 07.12.2018
Agenţia Spaţială Română (ROSA) a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire prin trimiterea unui balon de mare altitudine la aproximativ 100.000 ft (30.480 metri) faţă de nivelul mării.

Balonul conţinea siglele ROSA şi cea a Centenarului Marii Uniri. După cum precizează ROSA, în nacela balonului se afla şi o medalie comemorativă ROSA, ce a fost recuperată ulterior.

Agenţia Spaţială Română a lansat balonul pe 3 decembrie 2018, în jurul orei 08:00. Printre obiectivele principale ale zborului se numără: validarea metodologiei predicţiei traiectoriei, a componenetelor tehnologice pentru controlul traiectoriei şi a recuperării soft-ului.

Specialiştii ROSA au urmărit balonul prin radio, zborul fiind controlat prin telecomandă şi prin intermediul unui calculator de la bord ce rula un soft propriu. Acesta este al-11-lea zbor realizat pentru dezvoltarea componenetelor necesare tehnologiei aerospaţiale menite să asigure controlul şu mărimea siguranţei. În 2019, ROSA va realiza alte opt zboruri ce au ca scop dezvoltarea tehnologiilor pentru recuperarea pachetelor experimentale de la mare altitudine.

Echipa ce a implementat acest proiect este alcătuită din: Florin Mingireanu, Ionel Fertu şi Aurel Chirilă.

Imaginea de mai sus, cu sigla ROSA şi a centenarului Marii Uniri, ajunse în stratosferă, a fost postată pe site-ul Agenţiei Spaţiale Române.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este mai greu de realizat decât Unirea însăşi

Ce reprezintă Marea Unire de la 1918 pentru români

Momentele cheie ale Marii Uniri. Cursul evenimentelor care a dus la întregirea României acum 100 de ani. ”Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale un triumf al libertăţii omeneşti”

CENTENAR. Casele de poveste ale Bucureştiului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase