Toţi bebeluşii din maternităţile de stat beneficiază de gratuitate la controlul auditiv

18 12. 2018, 12:00
“Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. (…) În luna octombrie, din banii pe care i-am obţinut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare judeţ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou-născuţilor”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
 
Ministerul Sănătăţii a alocat pentru acest program 2.550.000 lei. Proiectul a fost implementat în 186 de maternităţi, fiind extins la nivelul întregii ţări, scrie Mediafax.
 
Întrebată de ce a durat atât de mult timp pentru implementarea proiectului, Sorina Pintea a spus că motivul întârzierii constă în procedurile de achiziţie şi de alocare bugetară.
 
“Anul acesta, la rectificarea bugetară, au fost alocaţi bani. (…) Nu s-au terminat procedurile în timp util ca să poată fi alocaţi banii”.
 
Mai mult, urmează ca Ministerul Sănătăţii să demareze o campanie de conştientizare şi de informare a publicului şi cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou-născuţi.