Boeing se pregăteşte să lanseze astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională

16 03. 2019, 09:00

Boeing plănuieşte în primă fază lansarea unei capsule fără echipaj uman, ca test de zbor, pe o rachetă Atlas 5, la începutul lui aprilie, scrie Futurism.

Avionul spaţial comercial al lui Boeing are similarităţi cu nava Crew Dragon a companiei SpaceX: poate transporta un echipaj de 7 oameni, poate fi operat dintr-un panou de control central, poate andoca autonom la Staţia Spaţială Internaţională şi poate fi refolosit.

Starliner-ul lui Boeing este rezultatul unui contract de 4,2 miliarde de dolari semnat cu NASA în 2014. SpaceX a semnat un contract asemănător pentru misiunea Crew Dragon, dar au plătit compania lui Elon Musk cu doar 2,4 miliarde de dolari.

Totuşi, SpaceX a încheiat cu succes misiunea de a trimite o navă la Staţia Spaţială Internaţională, devenind prima navă comercială americană care a reuşit acest lucru. Dar Boeing mai are de trecut o serie de teste pentru a reuşi. 

„Încă sunt paşi critici pentru a completa înainte de lansare şi deşi anticipăm nerăbdători aceste lansări, vom trece seria de teste”, a precizat Kathy Lueders, manager la Commercial Crew Program de la NASA.

SpaceX plănuieşte un zbor de test cu echipaj uman în iulie 2019, iar Boeing doreşte acelaşi lucru o lună mai târziu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inovaţia care schimbă faţa războiului: Boeing a prezentat un avion de vânătoare autonom, care foloseşte inteligenţă artificială

Boeing doreşte să revoluţioneze explorarea spaţială prin construirea primei navete spaţiale comerciale

Manechinul Ripley a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională în capsula Crew Dragon trimisă de SpaceX

Aeronava care va zbura de la Londra până la New York în doar două ore