Home » D:News » Colesterolul din ouă creşte riscul apariţiei bolilor cardiace

Colesterolul din ouă creşte riscul apariţiei bolilor cardiace

Publicat: 19.03.2019
Ouăle au ajuns din nou în atenţie, odată cu un nou studiu care arată că un consum regulat poate duce la creşterea riscului apariţiei bolilor cardiace.

Studiul, publicat pe 15 martie în jurnalul JAMA, a găsit că mâncarea a 3-4 ouă pe săptămână a fost asociată cu o creştere de 6% a riscului apariţiei unei boli cardiace şi cu 8% creştere în riscul decesului din orice cauză în timpul perioadei studiului, scrie Live Science.

Vinovatul pare să fie colesterolul: consumul a 300 mg de colesterol pe zi a fost asociat cu o creştere cu 17% în riscul apariţiei bolilor cardiace şi cu o creştere de 18% a riscului decesului în perioada în care s-a desfăşurat studiul.

Noile descoperiri contrazic ultimele recomandări pentru americani publicate în 2015, în care se spunea că nu mai este necesară menţinerea colesterolului în anumite limite.

Autorii noului studiu, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să-şi limiteze consumul de ouă şi colesterol.

„Întotdeauna au existat sugestii în date că ouăle pot duce la creşterea colesterolului şi la crearea problemelor cardiovasculare”, a precizat Andrew Freeman, director al programului Cardiovascular Prevention and Wellness la National Jewish Health din Denver, care nu a participat la acest studiu. „Dovada este destul de clară că produsele de animale şi produsele cu colesterol mare, ar trebui limitate în dietă”, a adăugat acesta. Un gălbenuş de ou, cu 186 de miligrame de colesterol, este unul dintre cele mai bogate alimente în colesterol.

„Acest studiu face o treabă bună în filtrarea datelor şi identificarea colesterolului din dietă ca un componente individual şi independent al acesteia” care este asociat cu boala şi mortalitatea, a precizat Dana Hunnes de la Ronald Reagan UCLA MEdical Center din Los Angeles.

Recomandările contradictorii au făcut ca „acesta să fie un subiect confuz pentru a fi discutat cu pacienţii”, a precizat Seth Martin, cardiolog şi profesor de medicină la Johns Hopkins University School of Medicine. „Este clar să vedem date mai clare cu privire la acest subiect controversat pentru a informa mai bine pacienţii”, a adăugat Martin.

Totuşi, noul studiu nu înseamnă că trebuie renunţat la consumul de ouă. Cum este cazul cu multe, un sfat bun este moderaţia. Limitarea colesterolului este importantă în special pentru oamenii cu un risc mare de apariţie a bolilor cardiace.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

STUDIU: Consumul de ouă nu creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Alimente recomandate şi afecţiuni ce împierdică slăbirea în timpul curei

Ce este colesterolul bun şi rău?

Alfred Alberts, ”eroul necunoscut” ce a dezvoltat primul medicament pentru scăderea nivelului de colesterol

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce scria Leonardo da Vinci în sens invers?
De ce scria Leonardo da Vinci în sens invers?
Strugurii ar putea crește rezistența la razele ultraviolete, arată un studiu
Strugurii ar putea crește rezistența la razele ultraviolete, arată un studiu
Ce sunt vulcanii noroioși?
Ce sunt vulcanii noroioși?
Robotul care se poate topi și apoi solidifica, la fel ca în Terminator, tocmai a fost creat
Robotul care se poate topi și apoi solidifica, la fel ca în Terminator, tocmai a fost creat
Sylvia Plath, poeta care s-a sinucis la 30 de ani. „Sărută-mă şi vei vedea cât sunt de importantă”
Sylvia Plath, poeta care s-a sinucis la 30 de ani. „Sărută-mă şi vei vedea cât sunt de importantă”
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat atunci când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a încredinţat nişte documente secrete
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat atunci când unul dintre iubiţii ei, spion, ...
Volumul „Melancolia” al lui Mircea Cărtărescu, lansat la Stockholm
Volumul „Melancolia” al lui Mircea Cărtărescu, lansat la Stockholm
„Nori” ciudați și misterioși apar în continuu în Bahamas, iar nimeni nu știe de ce
„Nori” ciudați și misterioși apar în continuu în Bahamas, iar nimeni nu știe de ce
Un expert susține că deversarea apei radioactive de la Fukushima în ocean este cea mai bună soluție
Un expert susține că deversarea apei radioactive de la Fukushima în ocean este cea mai bună soluție
Oamenii au salvat vidrele de mare din Alaska de la dispariție, însă lupii au învățat să le vâneze
Oamenii au salvat vidrele de mare din Alaska de la dispariție, însă lupii au învățat să le vâneze
Indiciile din particulele de praf de asteroid ar putea schimba tot ce știm despre apărarea planetară
Indiciile din particulele de praf de asteroid ar putea schimba tot ce știm despre apărarea planetară
Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile
Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile
NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile
NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile
Un melc de mare ciudat are capul precum un sac de aspirator
Un melc de mare ciudat are capul precum un sac de aspirator
Cum și-a spionat CIA proprii cetățeni folosind un agent mai puțin obișnuit?
Cum și-a spionat CIA proprii cetățeni folosind un agent mai puțin obișnuit?
Pierderea concentrării poate stimula, de fapt, învățarea, arată un nou studiu
Pierderea concentrării poate stimula, de fapt, învățarea, arată un nou studiu
O nouă teorie încearcă să explice legenda monstrului din Loch Ness. Ce ar putea fi, de fapt, Nessie?
O nouă teorie încearcă să explice legenda monstrului din Loch Ness. Ce ar putea fi, de fapt, Nessie?
Ce sunt, de fapt, punctele albe de pe căpșuni? Nu sunt semințe, așa cum cred unii
Ce sunt, de fapt, punctele albe de pe căpșuni? Nu sunt semințe, așa cum cred unii