Home » D:News » Colesterolul din ouă creşte riscul apariţiei bolilor cardiace

Colesterolul din ouă creşte riscul apariţiei bolilor cardiace

Ouăle au ajuns din nou în atenţie, odată cu un nou studiu care arată că un consum regulat poate duce la creşterea riscului apariţiei bolilor cardiace.

Studiul, publicat pe 15 martie în jurnalul JAMA, a găsit că mâncarea a 3-4 ouă pe săptămână a fost asociată cu o creştere de 6% a riscului apariţiei unei boli cardiace şi cu 8% creştere în riscul decesului din orice cauză în timpul perioadei studiului, scrie Live Science.

Vinovatul pare să fie colesterolul: consumul a 300 mg de colesterol pe zi a fost asociat cu o creştere cu 17% în riscul apariţiei bolilor cardiace şi cu o creştere de 18% a riscului decesului în perioada în care s-a desfăşurat studiul.

Noile descoperiri contrazic ultimele recomandări pentru americani publicate în 2015, în care se spunea că nu mai este necesară menţinerea colesterolului în anumite limite.

Autorii noului studiu, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să-şi limiteze consumul de ouă şi colesterol.

„Întotdeauna au existat sugestii în date că ouăle pot duce la creşterea colesterolului şi la crearea problemelor cardiovasculare”, a precizat Andrew Freeman, director al programului Cardiovascular Prevention and Wellness la National Jewish Health din Denver, care nu a participat la acest studiu. „Dovada este destul de clară că produsele de animale şi produsele cu colesterol mare, ar trebui limitate în dietă”, a adăugat acesta. Un gălbenuş de ou, cu 186 de miligrame de colesterol, este unul dintre cele mai bogate alimente în colesterol.

„Acest studiu face o treabă bună în filtrarea datelor şi identificarea colesterolului din dietă ca un componente individual şi independent al acesteia” care este asociat cu boala şi mortalitatea, a precizat Dana Hunnes de la Ronald Reagan UCLA MEdical Center din Los Angeles.

Recomandările contradictorii au făcut ca „acesta să fie un subiect confuz pentru a fi discutat cu pacienţii”, a precizat Seth Martin, cardiolog şi profesor de medicină la Johns Hopkins University School of Medicine. „Este clar să vedem date mai clare cu privire la acest subiect controversat pentru a informa mai bine pacienţii”, a adăugat Martin.

Totuşi, noul studiu nu înseamnă că trebuie renunţat la consumul de ouă. Cum este cazul cu multe, un sfat bun este moderaţia. Limitarea colesterolului este importantă în special pentru oamenii cu un risc mare de apariţie a bolilor cardiace.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

STUDIU: Consumul de ouă nu creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Alimente recomandate şi afecţiuni ce împierdică slăbirea în timpul curei

Ce este colesterolul bun şi rău?

Alfred Alberts, ”eroul necunoscut” ce a dezvoltat primul medicament pentru scăderea nivelului de colesterol

Cele mai noi articole
Mercedes a dezvăluit o mașină electrică ce ar putea să depăşească bariera de 1.000 km autonomie
Mercedes a dezvăluit o mașină electrică ce ar putea să depăşească bariera de 1.000 km autonomie
Când va fi gata vaccinul-plasture împotriva Covid-19 dezvoltat de elvețieni
Când va fi gata vaccinul-plasture împotriva Covid-19 dezvoltat de elvețieni
Primul gigant al planetei. Craniul de doi metri al unui ihtiozaur gigant, descoperit de cercetători
Primul gigant al planetei. Craniul de doi metri al unui ihtiozaur gigant, descoperit de cercetători
Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor
Britanicii sau irlandezii au ajuns în Insulele Feroe înaintea vikingilor
Astrofizicienii au ajuns la concluzia că găurile negre supermasive ar putea avea „prieteni”
Astrofizicienii au ajuns la concluzia că găurile negre supermasive ar putea avea „prieteni”
Noul inamic al narvalului
Noul inamic al narvalului
Cum a descoperit Benjamin Franklin electricitatea: A folosit cu adevărat zmeul și cheia?
Cum a descoperit Benjamin Franklin electricitatea: A folosit cu adevărat zmeul și cheia?
Este Muntele Everest într-adevăr cel mai înalt de pe Pământ?
Este Muntele Everest într-adevăr cel mai înalt de pe Pământ?
20 de ani de monede și bancnote euro. Avantaje, dezavantaje şi absurdităţi
20 de ani de monede și bancnote euro. Avantaje, dezavantaje şi absurdităţi
Apple este prima companie de 3 trilioane de dolari din lume
Apple este prima companie de 3 trilioane de dolari din lume
„Fata cu cercel de perlă”, expresia enigmatică și cadrul intim al lui Vermeer
„Fata cu cercel de perlă”, expresia enigmatică și cadrul intim al lui Vermeer
Misiuni spațiale de neratat în 2022: Ce planuri au NASA, SpaceX și Blue Origin?
Misiuni spațiale de neratat în 2022: Ce planuri au NASA, SpaceX și Blue Origin?
Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?
Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?
Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol
Simțul nostru al mirosului este un sistem de avertizare surprinzător de rapid în caz de pericol
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că l-a ucis
Vizionarul care a realizat imposibilul. A scăpat de arderea pe rug în ultimul moment, iar marea sa pasiune aproape că ...
Elon Musk critică Metaversul, spune că Neuralink e mai bun. „Nu înțeleg. Sau hai să spunem că nu înțeleg încă”
Elon Musk critică Metaversul, spune că Neuralink e mai bun. „Nu înțeleg. Sau hai să spunem că nu înțeleg încă”
Anul 2022 se anunță a fi complicat pentru piețele financiare
Anul 2022 se anunță a fi complicat pentru piețele financiare
Medic: În 2021 au câștigat frica și neîncrederea, în 2022 e important să rămâneți în viață
Medic: În 2021 au câștigat frica și neîncrederea, în 2022 e important să rămâneți în viață