Home » D:News » Ministrul Sănătăţii consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”

Ministrul Sănătăţii consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”

Ministrul Sănătăţii consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”
Publicat: 21.03.2019
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că legalizarea canabisului a fost cerută de pacienţi şi de rudele pacienţilor cu boli rare şi cu afecţiuni oncologice cu care a avut, deja, o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Sănătăţii. Pintea a mai spus că legalizarea ar fi un „lucru bun”, potrivit Mediafax.

Prima întâlnire a grupului de lucru privind legalizarea consumului de canabis a avut loc marţi la Minister, la care au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, a spus Sorina Pintea miercuri seară, la România TV.

„Asociaţia de pacienţi cere introducerea unui medicament deoarece canabisul medicinal este un medicament folosit pentru a trata pacienţii cu boli rare şi pacienţi cu afecţiuni oncologice. Deci se cer tot mai mult discuţii pe această temă şi introducerea acestui medicament ca legal în România. Am construit această comisie de specialişti în primul rând pentru a putea preciza foarte clar diagnosticele care se pretează la un asemenea tratament”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ea a anunţat că va urma încă o întâlnire ”mai punctuală, în sensul că vom lua nişte decizii mai concrete”.

Pintea consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”, cel medicinal fiind utilizat atât în Canada cât şi în Germania pentru efectele sale benefice în special pentru pacienţii cu boli oncologice în fază terminală sau pentru cei cu boli rare, cum este epilepsia. De asemenea, ministrul a respins categoric suspiciunea potrivit căreia ar fi legalizate, astfel, drogurile, şi a spus că singurii beneficiari ai legalizării canabisului ar fi exclusiv pacienţii.

”Există şi în acest moment medicamente de tipul stupefiantelor care sunt utilizate pentru pacienţii cu anumite patologi. Nu vă imaginaţi că Ministerul Sănătăţii va lua singur această decizie. Va discuta şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog, cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne (…). Dar până la urmă trebuie să începem să discutăm. Există nişte propuneri în acest sens, există soluţii pentru pacienţii cu anumite patologii, deci trebuie să luăm în considerare orice opinie pertinentă”, a mai spus Sorina Pintea.

Precizările vin după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri că, în România, canabisul ar putea fi legalizat pentru folosirea sa în scopuri medicinale, aşa cum se practică pe plan european, şi că subiectul ar fi fost discutat în cadrul unei comisii din Ministerul Sănătăţii.. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional

În 13 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru utilizarea canabisului în scopuri medicale, făcând  apel către statele membre să ia în considerare potenţialul uriaş al acestor tratamente.

Folosirea canabisului în scop medicinal a fost aprobată de mai multe ţări din UE. Inclusiv în România se poate folosi legal în tratamente (care însă nu există), pe bază de prescriere medicală şi pe formulare speciale, securizate.

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), canabisul, rezina de canabis, extractele şi tincturile de canabis se încadrează în Tabelul II plante, substanţe şi preparate ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict din legea nr. 339 din 29 noiembrie 2005 (actualizată) privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Plantele şi substanţele prevăzute în tabelul II pot fi prescrise pacienţilor numai sub formă de preparate farmaceutice, realizate industrial sau în farmacie. 
 
De asemenea, preparatele şi substanţele stupefiante şi psihotrope pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripţiilor medicale. Pacienţii aflaţi în tratament cu medicamente care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope prevăzute în tabelul II din anexă pot deţine cantitatea prescrisă numai în baza prescripţiei medicale. Aceast tip de prescriere se face pe formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripţii medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora, în cadrul unităţilor sanitare umane sau veterinare, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

„Dorim să asigurăm accesul la tratamente inovative”

Ministerul Sănătăţii anunţă că a avut loc prima întâlnire privind introducerea canabisului ca terapie adjuvantă în boli cronice,unde s-a subliniat diferenţa între substanţa psihoactivă din canabis, prezentă în tabelul substanţelor interzise, şi canabidiol, un compus utilizat în scop terapeutic.

„Ieri, 19 martie, a avut loc prima întâlnire a Grupului de lucru înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, ANMDM, şefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrică, psihiatrie adulţi şi psihiatrie pediatrică, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în cadrul întâlnirii, specialiştii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox – Gastaut) din cele existente pe piaţa externă şi care are autorizaţie de punere pe piaţă de la FDA (Food and Drog Administration), este în prezent comercializat doar în SUA.

„Procedura de autorizare pentru piaţa europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an. Legislaţia românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind
substanţa controlată. În cadrul întâlnirii de ieri (marţi, n.r.) s-a subliniat diferenţa între THC – care reprezintă substanţa psihoactivă din canabis şi se regăseşte în tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substanţe interzise şi fără interes în medicină şi CBD – canabidiol – o substanţă care poate fi utilizată în scop terapeutic”, se arată în comunicatul menţionat.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că scopul fiecărui demers este acela de a găsi soluţii pentru pacienţi.

“Ministerul Sănătăţii doreşte să asigure accesul la tratamente inovative care aduc beneficii pacienţilor şi acesta este motivul pentru care am înfiinţat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluţii care să respecte toate convenţiile internaţionale, în acest caz vorbim despre Convenţia Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenţia Naţiunilor Unite din 1971 asupra substanţelor psihotrope. În aceste condiţii, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienţii cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase