Home » D:News » Noi zone cu radiaţii periculoase, identificate recent în Pădurea Roşie de la Cernobîl

Noi zone cu radiaţii periculoase, identificate recent în Pădurea Roşie de la Cernobîl

Publicat: 13.05.2019
Credit foto: Pixabay
O echipă interdisciplinară a realizat o hartă a Pădurii Roşii, din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Aceştia au identificat zone necunoscute autorităţilor anterior în care se măsoară niveluri înalte de radiaţii.
Zona din jurul centralei Cernobîl, unde a avut loc în 1986 accidentul care a devastat regiunea, a fost cartografiată de o echipă interdisciplinară de la Universitatea din Bristol, conform Live Science
 
Suprafaţa de 500 de metri din jurul fostei centrale nucleare este considerată ca fiind una dintre cele mai radioactive locaţii de pe planetă. Folosind datele adunate de 50 de zboruri ale dronelor, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze cea mai detaliată hartă a zonei, cartografiind aproximativ 15 kilometri pătraţi. 
 
Pentru a realiza harta, cercetătorii au programat dronele să scaneze şi să producă un model 3D al zonei, după care au folosit spectrometre gama pentru a măsura nivelurile de descompunere radioactivă.
 
În urma acestui studiu, echipa a aflat că radiaţiile sunt distribuite inegal pe suprafaţa studiată. Astfel, deşi, în unele zone, cantitatea de radiaţii s-a redus, multe zone continuă să prezinte niveluri de radiaţii periculoase.
 
Au fost identificate niveluri periculoase de radiaţii în ruinele unor construcţii folosite pentru a remedia contaminarea cu radiaţii a solului la scurt timp după accidentul din1986. Nivelul de radiaţii din acel complex este atât de ridicat încât, pentru comparaţie, cantitatea de radiaţii pe care un om obişnuit o absoarbe de-a lungul unui an poate fi absorbită acolo în decursul a câteva ore.
 
În anii care au trecut de la producerea accidentului a fost instituită o zonă de carantină în jurul Cernobîlului, care acoperă aproape 2.700 kilometri pătraţi. Odată cu reducerea cantităţii de radiaţii, unele zone au fost deschise vizitatorilor.
 
Studiul recent a fost efectuat pentru a măsura nivelul de radiaţii din Pădurea Roşie cu scopul de a oferi autorităţilor cât mai multe informaţii pe care acestea le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile vizitatorilor.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase