Home » D:News » Mariana Zaharescu, ”vocea de aur” a „Teleenciclopediei”, a murit

Mariana Zaharescu, ”vocea de aur” a „Teleenciclopediei”, a murit

Mariana Zaharescu, ”vocea de aur” a „Teleenciclopediei”, a murit
Publicat: 19.08.2019
Prezentatoarea de televiziune Mariana Zaharescu, supranumită "vocea de aur" a celebrei emisiuni "Teleenciclopedia", a murit duminică, la vârsta de 87 de ani, anunţă TVR, citat de Mediafax.

Mariana Zaharescu a dat voce mai multor sute de documentare despre natură, artă, istorie, ştiinţă şi tehnologie, timp de câteva decenii.

Vocea Marianei Zaharescu a bucurat inimile a milioane de români care urmăreau cea mai veche şi longevivă emisiune de televiziune din România.

„Teleenciclopedia” a fost difuzată pentru prima dată pe 22 mai 1965, iar ideea emisiunii i-a aparţinut lui Dumitru Udrescu, care a fost şi producător. Prima ediţie a „Teleenciclopedia” a fost difuzată pe 22 mai 1965, la ora 20.00.

Voci de aur au însufleţit mii de texte devenind parte a mărcii „Teleenciclopedia”: Mariana Zaharescu, Sanda Ţăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureşan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiş, Mircea Neacşa.

De-a lungul ediţiilor, printre consultanţii ştiinţifici ai „Teleenciclopediei” au fost Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu şi Ion Frunzetti.

Melodia de pe generic, care s-a păstrat şi în prezent, este un fragment din „Moment muzical” semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu şi înregistrată în 1965 de marele pianist Dan Grigore, alături de Orchestra Radio, condusă de Iosif Conta.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase