Home » D:News » Cele mai noi filme de Jude şi Porumboiu, propuse pentru nominalizare la premiile Academiei Europene

Cele mai noi filme de Jude şi Porumboiu, propuse pentru nominalizare la premiile Academiei Europene

Cele mai noi filme de Jude şi Porumboiu, propuse pentru nominalizare la premiile Academiei Europene
Publicat: 21.08.2019
Cele mai noi lungmetraje semnate de Radu Jude şi Corneliu Porumboiu, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", respectiv "La Gomera", fac parte dintre propunerile pentru nominalizare la premiile Academiei de Film Europene 2019, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de instituţie.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, primul film românesc care a fost premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, Cehia, unde a avut premiera mondială în 2018, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Bogdan Cotleţ. Pelicula a mai fost recompensată cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu la Herceg Novi Film Festival – Montenegro Film Festival şi cu premiul Golden Barge pentru cel mai bun lungmetraj la Vukovar Festival (Croaţia).

„La Gomera” este cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu şi a avut premiera la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, unde s-a bucurat de cronici favorabile, fiind caracterizat drept un film noir cu accente comice şi minunate răsturnări de situaţie.

Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii, explică producătorii. Din distribuţia filmului fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

Selecţia făcută de Academia de Film Europeană (EFA) anul acesta include 46 de titluri din 31 de ţări, ilustrând încă o dată diversitatea cinematografiei de pe continent.

În săptămânile următoare, cei peste 3.600 de membri ai EFA vor vota pentru nominalizările din categoriile „cel mai bun film european”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun actor”, „cea mai bună actriţă” şi „cel mai bun scenariu”.

Nominalizările vor fi anunţate pe 9 noiembrie, în timpul Festivalului de Film de la Sevilla, din Spania.

Un juriu format din opt membri va decide câştigătorii în categoriile „cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună scenografie”, „cele mai bune costume”, „cel mai bun machiaj şi cele mai bune coafuri”, „cea mai bună coloană sonoră”, „cel mai bun sunet” şi „cele mai bune efecte speciale”.

Cea de-a 32-a ediţie a galei premiilor Academiei de Film Europene va avea loc pe 7 decembrie, la Berlin.

Anul trecut, „Cold War”, de Paweł Pawlikowski, a fost, cu cinci trofee, marele câştigător la gala EFA. Pelicula poloneză a primit premiile pentru cel mai bun film european, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă europeană (Joanna Kulig), cel mai bun monteur şi cel mai bun regizor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase