Home » D:News » Facultatea de Medicină de la UMF Cluj-Napoca, prima instituţie de profil din România acreditată internaţional pentru calitatea educaţiei

Facultatea de Medicină de la UMF Cluj-Napoca, prima instituţie de profil din România acreditată internaţional pentru calitatea educaţiei

Facultatea de Medicină de la UMF Cluj-Napoca, prima instituţie de profil din România acreditată internaţional pentru calitatea educaţiei
Publicat: 17.10.2019
Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca este prima instituţie de învăţământ medical din România care a primit a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF Cluj-Napoca, certificarea internaţională reprezintă o recunoaştere a valorii instituţiei de învăţământ şi oferă un atu în plus absolvenţilor.

„Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj-Napoca a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei. Această certificare reprezintă o recunoaştere a valorii instituţiei de învăţământ şi oferă un atu în plus absolvenţilor. Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca devine, în acest fel, prima instituţie de învăţământ medical din România care primeşte această recunoaştere. Rezultatul vine ca urmare a raportului favorabil întocmit în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale), ambele cu sediul în Germania”, se arată în comunicatul citat remis Descoperă.

Reprezentanţii UMF Cluj-Napoca subliniază că procesul de evaluare a fost realizat după standardele WFME (World Federation of Medical Education), întâlnirea cu evaluatorii având loc în perioada 6-9 mai 2019.

„Este prima facultate de medicină din România care a fost evaluată după aceste standarde, pentru recunoaşterea internaţională a diplomelor fiind necesar ca, până în anul 2023, la nivel mondial toate facultăţile de medicină să fie evaluate după aceste standarde, care au rolul să certifice calitatea serviciilor educaţionale oferite. În urma vizitei efectuate de comisia de evaluare, s-au analizat numeroşi indicatori care au servit ca bază pentru stabilirea nivelului de calitate din procesul educaţional, cum sunt misiunea şi rezultatele Facultăţii de Medicină, planul de învăţământ, resursele, metodele şi instrumentele educaţionale folosite, examinarea studenţilor, corpul academic, studenţii, evaluările programului de studiu, guvernanţa şi administraţia, precum şi inovaţia şi reînnoirea continuă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Facultatea de Medicină a UMF Cluj-Napoca este cea mai reprezentativă instituţie medicală de învăţământ superior din Transilvania, fiind cotată în categoria A pe plan naţional, dar şi facultatea cu cea mai mare recunoaştere la nivel internaţional.

„Diplomele obţinute sunt recunoscute atât în UE, cât şi în restul lumii, ceea ce conferă absolvenţiilor avantajul integrării pe piaţa muncii, permiţându-le să se adapteze uşor în diverse sisteme de sănătate publică sau privată. Deschiderea europeană şi caracterul multicultural sunt susţinute prin existenţa programelor de studiu în limbile engleză şi franceză, pe lângă cel în limba română, Facultatea de Medicină Cluj-Napoca fiind printre puţinele instituţii din lume care oferă un program de studiu în trei limbi”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca este instituţia unde se înregistrează cei mai mulţi studenţi străini din România, numărul candidaţilor aflându-se în în creştere constantă.

Astfel, ponderea studenţilor internaţionali de la secţiile în limba engleză şi limba franceză a crescut, în ultimii 10 ani, de la 30% la 45% din totalul studenţilor facultăţii, iar numărul acestora aproape că s-a dublat, de la 944 de studenţi în 2008, la 1.747 în 2019.

„Această certificare este rezultatul muncii colectivului excepţional de cadre didactice pe care sunt mândră să îl am alături şi al studenţilor noştri deosebit de valoroşi. Calitatea studiilor în cadrul UMF Cluj-Napoca este deja o tradiţie pe care o ducem mai departe prin efort constant investit în inovare şi reînnoire. Numărul tot mai mare de studenţi români şi străini care aleg universitatea noastră este o certificare în plus a calităţii muncii noastre. Desigur că ne dorim ca cei ce termină studiile la UMF Cluj-Napoca să rămână în ţară şi să continue ceea ce au început aici, însă dacă alegerea lor va fi să meargă spre alte lumi, ne bucurăm că îi putem susţine dincolo de graniţe cu această nouă certificare”, a declarat decanul Facultăţii de Medicină, Anca Buzoianu.

Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca este deja recunoscută la nivel internaţional prin deţinerea Diplomei de recunoaştere a calităţii „Label CIDMEF”, un certificat de calitate şi performanţă care apreciază conformitatea procesului educaţional cu normele Conferinţei Internaţionale a Decanilor şi a Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF)) sau prin aderarea la Asociaţia pentru Educaţie Medicală în Europa şi la Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase