Home » D:News » Cercetătorii sunt mai aproape de realizarea vaccinului ”universal” pentru gripă

Cercetătorii sunt mai aproape de realizarea vaccinului ”universal” pentru gripă

Publicat: 23.10.2019
O nouă abordare în relizarea vaccinurilor ar putea să ducă la apariţia primului vaccin universal împotriva gripei

Virusurile care duc la apariţia gripei sunt diverse şi pot evolua de la un sezon la altul, de aceea, oamenilor de ştiinţă le este greu să producă un vaccin care să poată lupta în mod eficient cu toate tuplinile care pot să apară. Totuşi, o nouă abordare ar putea să ducă la dezvoltarea unui vaccin universal impotriva gripei, notează Medicalxpress.

Cercetătorii  au propus o nouă abordare în realizarea vaccinurilor: hemaglutinină himerică. Ei au folosit hemaglutinina, o proteină care păstreză virusurile gripei în celule gazdei. Observaţiile cercetătoriilor asupra diferitelor tupini ale gripei au arătat că hemaglutinina are un „cap” care variază la fiecare virus şi o „tulpină”, aceasta fiind comună, într-o mare măsură, tuturor formelor de virus gripal. Astfel, dr. Peter Palese şi prof. Florian Krammer, din cadrul Şcolii de Medicină Icahn din Muntele Sinai (SUA), şi-au concentrat eforturile înspre realizarea unui vaccin care să ţintească „tulpina”

Oamenii de ştiinţă au testat diferite variante de vaccin care ar putea să ţintească hemaglutinina, dintre acestea s-a dovedit eficient vaccinul care folosea un vaccin viu atenuat al tulpinii H8/1 şi o formă de hemaglutinină inactivă (IIV).

„A fost surprinzător să constatăm că hemaglutinina inactivă cu adjuvant a indus un răspuns anti-tulpină foarte puternic deja după primirea care sugerează că o vaccinare ar putea fi suficientă pentru a induce protecţia împotriva virusurilor gripale pandemice. Rezultatele indică faptul că ne îndreptăm către un vaccin universal împotriva virusului gripal, dar acestea sunt încă rezultate intermediare. Rezultate suplimentare vor fi disponibile la finalizarea studiului la sfârşitul anului 2019”, a declarat prof. Krammer.

Studiul citat a fost publicat în Lancet Infectious Diseases.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase