Home » D:News » Restaurarea catedralei Notre Dame intră într-un stadiu periculos

Restaurarea catedralei Notre Dame intră într-un stadiu periculos

Restaurarea catedralei Notre Dame intră într-un stadiu periculos
Publicat: 28.12.2019
Restaurarea catedralei Notre Dame intră într-un stadiu periculos, constructorii pregătindu-se să demonteze schele care susţineau structura încă dinainte ca monumentul să fie afectat de incendiul din aprilie, arată Reuters

Operaţiunea s-ar putea solda cu prăbuşirea unor porţiuni din clădire. După primul Crăciun în care nu a fost organizată slujba în Catedrala Notre Dame, constructorii au reluat joi lucrările pregătind clădirea pentru reconstrucţia programată să înceapă în 2020.

O nouă macara, înaltă de 75 de metri şi-a făcut apariţia în apropierea catedralei parţial distruse. Prima operaţiune debutează în luna februarie când va începe înlăturarea schelelor instalate pentru renovarea planificată chiar înainte să se producă dezastrul. Nu mai puţin de 250 de tone de materiale de construcţii afectate de incendiu trebuie să fie acum extrase din catedrală.”Nu ştim în ce fel va fi afectată stabilitatea structurii”; a declarat arhiepiscopia catolică din Paris, care administrează catedrala Notre Dame, potrivit Mediafax.

Mai mulţi piloni de sprijin au început să fie instalaţi în jurul schelelor deformate pentru a reduce risculile prăbuşirii şi o a doua sctructură metalică este montată deasupra acestora pentru a facilita accesul muncitorilor.

Construcţia este monitorizată cu zeci de senzori care ar trebui să detecteze crăpături şi să se activeze la primele semne de instabilitate. Măsurile preventive sunt luate pentru a permite evacuarea muncitorilor imediat ce s-ar semnala un pericol.

”Ştiam de la început că sunt riscuri pe care nu le poate calcula nimeni până la capăt”, a notat purtătoarea de cuvânt a arhiepiscopiei, ”O prăbuşire parţială a bolţilor este un pericol ce nu poate fi exclus”.

Catedrala Notre Dame a fost afectată de un incendiu izbucnit pe 15 aprilie. Monumentul a rămas fără o parte din acoperiş şi fără fleşa de deasupra intrării, dar clopotniţele şi zidurile exterioare ca şi o bună parte din bolţile originale au supravieţuit. Fleşa, construită în secolul XII, a fost refăcută în secolul XIX şi cântărea 750 de tone, având o înălţime de 90 de metri. Era înconjurată cu statuile celor 12 apostoli, acestea fiind demontate, în cadrul proiectului iniţial de restaurare, cu puţin timp înaintea incendiului. Monumentul era vizitat anual, în medie, de 12 milioane de persoane.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase