Home » D:News » Un nou model al creierului surprinde mai bine efectele traumelor cauzate de accidentul vascular cerebral

Un nou model al creierului surprinde mai bine efectele traumelor cauzate de accidentul vascular cerebral

Un nou model al creierului surprinde mai bine efectele traumelor cauzate de accidentul vascular cerebral
Publicat: 20.01.2020
Un specialist în neuroimagistică a Universităţii Buffalo, SUA, a creat un model al creierului uman care surprinde mai bine efectelor diferitelor probleme neuronale.

Studierea şi înţelegerea creierului uman se dovedeşte a fi o preocupare academică care se confruntă cu o serie de limitări fizice şi etice. Din această cauză, un cercetător al Universităţii Buffalo din New York, Statele Unite ale Americii, a creat un model computerizat al creerului uman care permite testarea diferitelor ipoteze despre traumele cerebrale fără a pune în pericol pacienţi, notează Medicalxpress.

„Acest model este legat cu exactitate de conectivitatea funcţională a creierului şi este capabil să demonstreze modele realiste de afectare cognitivă […] Întrucât modelul reflectă modul în care creierul este conectat, îl putem manipula în moduri care oferă o nouă  perspectivă, de exemplu, asupra zonelor creierului unui pacient care ar putea fi deteriorate”, explică Christopher McNorgan, asistent universitar al catedrei de Psihologie a Universităţii.

Acest model al creoerului are două componente fundamentale la baza sa: conectivitatea funcţională şi analiza de tipar multivariată (MPVA). Astfel, spre deosebire de modelele anterioare, care aveau abordare liniară şi care se concentrau pe un anumit punct din creier şi modul în care acesta reacţionează la diferiţi stimuli, noul model poate identifica regini din creier care sunt activate în diferite condiţii. „Un răspuns neliniar asigură că acestea se aprind atunci când identifică mai multe caracteristici ale unui obiect/proces” explică McNorgan. „Din acest motiv, metodele neliniare precum MVPA au fost în centrul tehnologiilor de Deep Learning>>, abordări din spatele tehnologiilor, cum ar fi software-ul necesar pentru autovehiculele auto”, mai adaugă acesta.

„Modelul sugerează acum cum zonele creierului care ar putea să nu pară importante pentru codificarea informaţiilor atunci când sunt considerate individual pot fi importante atunci când funcţionează ca parte a unei configuraţii sau reţele mai mari”, spune McNorgan. „Ştiind care sunt aceste zone ne poate ajuta să înţelegem de ce cineva care a suferit un accident vascular cerebral sau o altă vătămare are probleme neuronale”.

Articolul în care Chris McNorgan explică pe larg modul de funcţionare a modelului său a fost publicat în NeuroImage.

Citeşte şi:

Cercetătorii au descoperit noi zone din creier pe care le folosim atunci când citim

Creierul nostru dezvăluie alegerea noastră chiar înainte să fim conştienţi de ea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase