Home » D:News » Singurul român aflat în Wuhan, de unde a izbucnit epidemia de coronavirus, vrea să se întoarcă în România

Singurul român aflat în Wuhan, de unde a izbucnit epidemia de coronavirus, vrea să se întoarcă în România

Singurul român aflat în Wuhan, de unde a izbucnit epidemia de coronavirus, vrea să se întoarcă în România
Publicat: 29.01.2020
Singurul român care se află în Wuhan şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în România. Ambasada României la Beijing este în contact permanant şi cu ceilalţi doi cetăţeni aflaţi în provincia Hubei.

„Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetăţeni români care se află în provincia Hubei, cât şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză în vederea gestionării situaţiei menţionate. MAE precizează că cetăţeanul român care se află în oraşul Wuhan şi-a exprimat intenţia pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise şi înregistrate în evidenţele instituţiilor europene şi ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România”, se arată într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Instituţia precizează că Ambasada României menţine contactul în permanenţă şi cu ceilalţi doi români aflaţi în provincia Hubei.

„În ceea ce priveşte ceilalţi doi cetăţeni români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, Ambasada României la Beijing menţine contactul în permanenţă cu angajatorul acestora şi cu autorităţile chineze pentru identificarea unei modalităţi optime de repatriere având în vedere restricţiile impuse în zonă.Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi cu organismele europene relevante în vederea realizării unui schimb de informaţii în timp real şi a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Republica Populară Chineză”, se mai arată în comunicatul transmis de către MAE.

MAE subliniază că poate asigura asistenţă şi sprijin pentru revenirea în ţară a persoanelor care solicită acest lucru.

Ministerul de Externe a transmis, luni, că în prezent sunt trei români în provincia Hubei, China, însă starea lor de sănătate este bună. Instituţia anunţă că alţi 120 de români se află în Hong Kong, 70 în Macao. Sunt şi studenţi români cu care ambasada ţine legătura, însă numărul lor nu e precizat.

Peste 600 de  europeni aflaţi în China au depus solicitări de repatriere

Comisia Europeană a precizat, miercuri, că peste 600 de persoane aflate în China au depus solicitări de repatriere. UE va suporta 75% din costul de repatriere, anunţă Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor în cadrul Comisiei Europene.

„Comisia Europeană: Peste 600 de cereri de repatriere au fost înregistrate până acum, din următoarele ţări: România, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Olanda”, a transmis Comisia Europeană, într-un comunicat.

UE va suporta 75% din costul de repatriere, potrivit anunţului făcut de Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor în cadrul Comisiei Europene.

„Când amploarea unei situaţii de urgenţă depăşeşte capacităţile de răspuns ale unei ţări, aceasta poate solicita asistenţă prin intermediul mecanismului. Cetăţenii UE prezenţi în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naţionalitate”, mai spune sursa citată.

Noul coronavirus, depistat iniţial în oraşul Wuhan, este contagios şi în perioada de incubaţie – înainte de apariţia simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.

În contextul agravării epidemiei cu coronavirus, Ministerul Educaţiei din China a anunţat la începutul săptămânii că va amâna începerea noului semestru şcolar, pe termen nedeterminat.

De asemenea, autorităţile au decis duminică să prelungească cu trei zile vacanţa de Anul Nou Lunar, care iniţial trebuia să se încheie pe 30 ianuarie. Măsura are drept scop să limiteze fluxurile de populaţie şi să ţină sub control epidemia.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase