Home » D:News » Cine va fi testat pentru coronavirus şi cine nu, în România

Cine va fi testat pentru coronavirus şi cine nu, în România

Cine va fi testat pentru coronavirus şi cine nu, în România
Publicat: 06.04.2020
Premierul Ludovic Orban a anunţat că nu toată lumea va fi testată pentru COVID-19, ci doar cele care prezintă suspiciuni (contacte, care au călătorit sau care prezintă simptome). Acesta este de părere că „testele rapide nu sunt o soluţie. Nu au precizie 100%”.

„Testăm atât cât este necesar. Astăzi sunt acreditate 37 de centre unde se face testarea. Noi avem o metodologie şi o respectăm. Continuăm acest efort, astfel încât capacitatea de testare să fie cât mai aproape de nevoile reale. Acum nu poate nici să se testeze oricine. În general se testează persoane de contact ale unor persoane care au fost diagnosticat pozitiv, persoane care au istoric de călătorie internaţională, care vin din ţări unde e răspândit virusul, se testează persoane care au simptome, se testează cu prioritate persoane instituţionalizate care prezintă simptome. Există un set de priorităţi pe care noi le respectăm”, a spus Ludovic Orban, duminică, la România TV.

Şeful Executivului nu are încredere în capacitatea testelor rapide. El precizează că sunt metode care nu au o precizie 100% şi că acestea nu pot fi folosite pentru a se lua decizii.

„Dintr-o sută de oameni care sunt testaţi rapid, e posibil ca minim 20 să fie pozitivi şi să fie diagnosticaţi, de fapt, negativ”, a adăugat Orban.

Arafat: Nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza

Anterior, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că purtarea măştii sau a orice material care poate împiedica răspândirea coronavirusului ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus, iar măştile pot fi improvizate.

„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.

Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.

Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine că să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obişnui cu această practică dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi şi cât de haios sau ciudat am arată.

Măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măştii sau a orice material care poate împiedică că particolele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutam, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii.

Aduceţi-va aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza!

Totodată dacă faceţi acest lucru şi va confecţionaţi o masca acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când va întoarceţi acasă, şi să o călcaţi”, a scris Arafat duminică, pe pagina lui de Facebook.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase