Home » D:News » Care sunt obiectele cu care elevii au voie să intre la examenele de Capacitate. Reguli noi la Evaluarea Naţională

Care sunt obiectele cu care elevii au voie să intre la examenele de Capacitate. Reguli noi la Evaluarea Naţională

Care sunt obiectele cu care elevii au voie să intre la examenele de Capacitate. Reguli noi la Evaluarea Naţională
Credit foto: Profimedia
Publicat: 15.06.2020

Peste 170.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a participă, luni, la prima probă a examenului de Evaluare Națională.

Proba scrisă la Limba și literatura română a exemenului de Evaluarea Națioanală este susținută astăzi de un număr de 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Dintre aceștia 16.004 sunt în București.

„La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul București, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării. Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică. 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă. Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen”, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Ce reguli trebuie să respecte elevii care dau Evaluarea Națională 2020

Și în acest an probele de examen sunt monitorizate audio-video. Totodată, timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Candidații la Evaluarea Națională 2020 trebuie să aibă asupra lor următoarele:

  •  un act de identitate;
  • instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor;
  • creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică;

Totodată, este obligatorie purtarea măștii de protecție din momentul intrării în unitățile de învățământ și până la ieșire, inclusiv pe toată perioada de desfășurare a examenului.

Ministerul Educației și Cercetării a mai stabilit că, în sălile de clasă, examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Cu ce nu au voie să intre în sala de examen elevii la Evaluarea Națională 2020

Elevii nu au voie să introducă în sălile de examen obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii nu au acces în săli cu orice fel de lucrări sau materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Măsurarea temperaturii și triaj epidemiologic la intrarea în unitățile de învățământ

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră.
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

În fiecare centru de examen trebuie să existe echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).

Ministerul Educației a mai stabilit următoarele reguli pentru organizarae examenelor de Evaluare Națională:

  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

Ministerul Educației și Cercetării a pus la dispoziția celor interesați și o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale.

Numărul este disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase