Home » D:News » Oamenii de știință au descoperit structuri „neașteptate” în apropiere de nucleul Pământului

Oamenii de știință au descoperit structuri „neașteptate” în apropiere de nucleul Pământului

Oamenii de știință au descoperit structuri „neașteptate” în apropiere de nucleul Pământului
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 20.06.2020

O echipă de cercetători susține că a folosit tehnici de imagistică de ultimă generație pentru a descoperi structuri imense și „neașteptate” în apropiere de nucleul Pământului. Studiul arată cât de puțin știm cu adevărat despre planeta pe care trăim.

GALERIE FOTO

Vedran Lekić, profesor de geologie de la Universitatea din Maryland care a lucrat la noul studiu, a declarat că „structurile anormale dintre nucleu și mantaua Pământului sunt mult mai răspândite decât s-a crezut inițial”.

Potrivit noilor cercetări, echipa lui Lekić a folosit un sistem cu algoritm numit Sequencer pentru a analiza undele seismice de la sute de cutremure, de-a lungul a zeci de ani. Astfel, cercetătorii au realizat o hartă a interiorul Pământului cu detalii fără precedent. Procesul a fost comparat cu modul în care liliecii folosesc ecolocația pentru a-și cartografia mediul înconjurător.

Structuri „neașteptate” în apropiere de nucleul Pământului

Echipa nu este sigură încă din ce sunt făcute structurile imense din apropiere de nucleul interior al Pământului. Însă, oamenii de știință susțin că cel mai probabil s-au format din rocă extrem de densă și fierbinte.

Geologii nu se așteptau să găsească astfel de structuri „surpriză”, iar Lekić speră ca aceeași tehnică să continue să deslușească mai multe mistere despre interiorul lumii noastre.

Cercetătorii s-au concentrat pe undele seismice care se deplasează pe sub bazinul Oceanului Pacific. Analiza lor a dezvăluit o structură necunoscută până acum, aflată sub Insulele vulcanice Marchize din Pacificul de Sud. Mai mult, analiza a arătat că structura de sub Insulele Hawaii este mult mai mare decât s-a crezut inițial, potrivit Futurism.

„Am fost surprinși să dăm peste astfel de structuri atât de mari sub Insulele Marchize. Nici măcar nu știam de existența lor. Este cu adevărat palpitant. Algoritmul Sequencer ne poate ajuta să folosim seismogramele colectate de pe întreaga planetă într-un mod care nu a fost posibil până acum” , a mai adăugat Lekić.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință din Marea Britanie vor să descifreze cum funcționează mantaua Pământului

O galaxie cu nucleu dublu a fost descoperită în vecinătatea Căii Lactee

Placa tectonică uriașă de sub Oceanul Indian se rupe în două. Cum au aflat cercetătorii și cât sunt de îngrijorați

Izotopii de fier ”scapă” din nucleul planetei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase