Home » D:News » Purtarea măștii de protecție în timpul exercițiilor fizice poate fi foarte periculoasă. Iată de ce

Purtarea măștii de protecție în timpul exercițiilor fizice poate fi foarte periculoasă. Iată de ce

Purtarea măștii de protecție în timpul exercițiilor fizice poate fi foarte periculoasă. Iată de ce
Sursa foto: Pexels
Publicat: 19.06.2020

Pandemia de coronavirus a început să afecteze evenimentele sportive încă din data de 30 ianuarie 2020, atunci când Asociația de Fotbal a Chinei a anunțat că amână începutul sezonului de fotbal. Două luni mai târziu, Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru vara anului 2021, prima amânare în istoria recentă a Jocurilor Olimpice.

Organizatorii de evenimente sportive încep abia acum să analizeze modurile în care atleții se pot întoarce la antrenamente și competiții. Însă, în lipsa unui vaccin, există nenumărate provocări. Una dintre acestea este chiar abilitatea de a respira.

Atunci când facem sport, respirația este mult mai rapidă și mai dificilă, ceea ce crește riscul transmiterii unei potențiale infecții. Drept rezultat, Liga de Fotbal din Marea Britanie consideră introducerea măștilor de protecție, iar alte țări i-ar putea urma exemplul.

Cât de periculoasă este purtarea măștii de protecție în timpul exercițiilor fizice

Totuși, o mască de protecție împiedică inhalarea cantității de aer necesare pentru a concura la cel mai înalt nivel sportiv. Știm că folosirea măștilor chirurgicale poate crește rezistența la fluxul de aer. Efortul fizic duce inevitabil la o respirație mai rapidă și mai dificilă, așa că purtarea unei măști ar pune și mai multă presiune pe fluxul de aer.

În timpul exercițiilor fizice de intensitate scăzută sau moderată, efortul va fi resimțit ușor mai mult decât în mod normal dacă purtăm mască. Provocarea apare atunci când exercițiile fizice sunt intense, precum meciurile de rugby sau fotbal.

Atunci când participăm la astfel de sesiuni intense, mușchii noștri produc acid lactic, ceea ce duce la senzația de arsură. Apoi, este convertit în dioxid de carbon și expirat. Totuși, ce se întâmplă dacă dioxidul de carbon rămâne captiv din cauza măștii de protecție? Pe măsură ce trecem de la exerciții de intensitate moderată la cea ridicată, am putea să inhalăm de mai multe ori același dioxid de carbon. Astfel, funcțiile cognitive pot fi reduse și poate apărea accelerarea frecvenţei respiratorii (hiperventilaţia).

Poți face sport cu mască de protecție în timpul pandemiei de COVID-19?

De asemenea, ar putea exista mai puțin oxigen în aerul reciclat, ceea ce ar putea imita condițiile respiratorii întâlnite la altitudini mari. Așadar, este foarte important să înțelegem mai bine limitările exercițiilor fizice cu mască de protecție.

Nevoia este tot mai mare, având în vedere că deja au apărut tragedii precum cazul a doi adolescenți din China. Cei doi au murit la o săptămână față de celălalt în urma unor examene obligatorii care au implicat exerciții fizice cu mască de protecție, scrie Science Alert.

Este imposibil de știut dacă măștile au avut un rol în decesul celor doi pentru că nu au fost făcute autopsii. Însă, întrebarea rămâne: cât de sigur este să faci sport cu mască de protecție în timpul pandemiei de COVID-19?

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce poți face atunci când masca de protecție se umezește din cauza căldurii excesive

Tipuri noi de COVID-19 au fost identificate de oamenii de știință. Se răspândesc în toată lumea

Cum a evoluat şi s-a răspândit coronavirusul la oameni. Cercetătorii au decriptat în premieră traseul COVID-19

Cele mai clare imagini 3D cu COVID-19 au fost date publicității. Galerie FOTO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase