Home » D:News » Omul care nu mai percepe numerele. Cazul neobișnuit investigat de oamenii de știință

Omul care nu mai percepe numerele. Cazul neobișnuit investigat de oamenii de știință

Publicat: 28.06.2020
Omul care nu mai percepe numerele. Cazul neobișnuit investigat de oamenii de știință
Sursa foto: PNAS

Oamenii de știință au trebuit să investigheze un caz neobișnuit al unui inginer geolog care a suferit un traumatism cranian și nu a mai putut să perceapă numerele de la 2 la 9.

Totuși, bărbatul putea înțelege litere, simboluri și chiar și numerele 0 și 1.

„Atunci când se uită la o cifră, creierul său trebuie să vadă că este o cifră înainte să nu o mai vadă. Este un adevărat paradox”, a spus Michael McCloskey, om de știință la Universitatea Johns Hopkins  și unul dintre autorii studiului.

„În acest studiu am încercat să investigăm ce anume a dus la lipsa sa de cunoaștere”, a mai adăugat McCloskey.

Un inginer geolog a suferit un traumatism cranian și nu a mai putut să perceapă numere

Pacientul, numit în mod anonim RFS, a fost diagnosticat cu o boală rară a creierului numită „corticobasal syndrome”. Această boală este cauzată de leziuni semnificative în două zone ale creierului, anume cortexul și nucleii cenușii (bazali).

Majoritatea oamenilor care suferă de acest sindrom au pierderi de memorie, spasme musculare și dificultate în mers. Pe lângă simptomele obișnuite, RFS și-a pierdut abilitatea de a percepe, descrie și chiar copia majoritatea cifrelor arabice.

În cadrul unei filmări date publicității de cercetători, pacientul încearcă să copieze un 8 portocaliu, însă în loc de cifră, acesta desenează o aglomerare de linii pe un fundal portocaliu. RFS a spus că, pentru el, cifra 8 arată ca „spaghetele”.

Ce au aflat oamenii de știință după ce au investigat cazul neobișnuit

Cercetătorii au aflat cu adevărat ce se întâmpla atunci când au studiat creierul pacientului cu ajutorul electroencefalogramelor (EEG). Atunci când RFS se uita la o cifră cu o față sau un cuvânt în interior, nu realiza că ceva se afla acolo. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că creierul lui își poate da seama.

„Pur și simplu nu își dădea seama că un cuvânt era acolo, însă creierul lui nu doar detecta prezența cuvântului, dar îl și identifica”, a spus Teresa Schubert, om de știință de la Harvard, potrivit Science Alert.

„Creierul lui detecta fețele din cifre fără să conștientizeze acest lucru. Rezultatele arată că creierul pacientului desfășoară procese complexe însă fără să știe”, a explicat și cercetătorul David Rothlein.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Celulele ”zombie” din creier pot deveni neuroni activi

Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii

Cum a supraviețuit o bucată de creier din Epoca Fierului?

Cum poate funcţiona creierul dacă jumătate din acesta a fost extirpat?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase