Home » D:News » Un virus mortal poreclit „Ebola iepurilor” se răspândește îngrijorător de repede în Statele Unite

Un virus mortal poreclit „Ebola iepurilor” se răspândește îngrijorător de repede în Statele Unite

Un virus mortal poreclit „Ebola iepurilor” se răspândește îngrijorător de repede în Statele Unite
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 07.07.2020

În timp ce Statele Unite se confruntă cu o pandemie de coronavirus scăpată de sub control, un alt virus face ravagii în populația de iepuri a țării.

În șapte state americane din sud-vest, mii de iepuri sălbatici și domestici mor din cauza unei epidemii rare. Boala este extrem de contagioasă și este cunoscută sub denumirea de boala hemoragică a iepurilor (RHDV2).

„Noi o numim Ebola iepurilor”, a spus Amanda Jones, medic veterinar din Texas.

Deși virusul nu are nicio legătură cu Ebola, virusul care provoacă hemoragie severă, insuficiență multiplă de organe și moarte la oameni și primate, Jones a explicat că RHDV2 distruge organismul iepurilor într-un mod similar.

Primul caz de „Ebola iepurilor” a fost descoperit în China

Virusul provoacă leziuni asupra organelor și țesuturilor iepurilor, ceea ce duce la hemoragie internă și moarte. Deseori, singura indicație că animalele sunt infectate apare după deces. După ce mor brusc, din nasul iepurilor apare o scurgere sângeroasă.

Aceasta este a patra oară când RHDV2 a fost observat în SUA. Variații ale virusului s-au răspândit pe aproape toate continentele din momentul în care oamenii de știință au descoperit primul caz în urmă cu 35 de ani, în China.

Totuși, aceasta este prima oară când virusul a trecut de la animale domestice și a început să se răspândească în rândul populațiilor de iepuri, iepuri de câmp și ursui, specii native Americii de Nord.

„Faptul că virusul a ajuns în multiple regiuni și crescătorii de iepuri este deosebit de îngrijorător”, a spus Eric Stewart, director executiv al Asociației Crescătorilor Americani de Iepuri.

„Ebola iepurilor” ucide cu o eficiență uimitoare

Imediat ce animalul este infectat, virusul are nevoie de o incubare de doar trei zile. Unii iepuri încep să-și piardă pofta de mâncare și energia, în timp ce alții nu arată simptome externe înainte să moară, potrivit Science Alert.

În cele din urmă, organele iepurilor cedează și sângele nu se mai coagulează corect. Oficialii au declarat că epidemia curentă are o rată de mortalitate de aproape 90%.

Iepurii care supraviețuiesc devin foarte periculoși pentru ceilalți, pentru că pot continua să răspândească virusul timp de aproape două luni. RHDV2 se răspândește rapid prin sânge, urină și excremente.

Deși virusul nu poate infecta oamenii și alte tipuri de animale, RHDV2 poate rămâne pe firele de păr, încălțăminte și haine. Astfel, virusul poate fi transferat între iepuri. De asemenea, insectele care circulă printre iepuri pot răspândi particule ale virusului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat sfârșitul epidemiei de Ebola, a doua cea mai mare din istorie. După doi ani, nu mai face victime

Cercetătorii au găsit urme ale prezenței noului coronavirus în Europa din martie 2019. Ce înseamnă asta

O nouă tulpină gripală cu potențial pandemic descoperită în China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase