Home » D:News » Există un loc pe Pământ care continuă să se răcească, și nu să se încălzească. Un nou studiu arată de ce

Există un loc pe Pământ care continuă să se răcească, și nu să se încălzească. Un nou studiu arată de ce

Există un loc pe Pământ care continuă să se răcească, și nu să se încălzească. Un nou studiu arată de ce
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 10.07.2020

Oceanele de pe Pământ „fierb” din cauza căldurii blocate de cantitățile tot mai crescute de gaze cu efect de seră. Însă, un petic de apă din Atlanticul de Nord rezistă cu încăpățânare acestei tendințe. De asemenea, temperatura din zonă, de fapt, este în scădere.

Această „pată rece” a început să fie un subiect de interes pentru climatologici încă de la descoperirea sa în 2015. Din păcate, complexitatea circulației apelor oceanelor împiedică găsirea unei explicații concrete.

Un nou studiu vine cu detalii despre fenomen, dezvăluind că există mai mulți factori în joc.

Unul dintre acești factori identificați de oamenii de știință nu a fost o surpriză totală, astfel că a susținut studiile anterioare care arată că un curent de apă numit „Atlantic meridional overturning circulation” (AMOC) și-a pierdut substanțial din forță încă de la jumătatea secolului al XX-lea.

Locul de pe Pământ care continuă să se răcească

Atunci când curge la viteză maximă, AMOC aduce apă caldă și sărată de la tropice în apropiere de Golful Mexic la nord de coasta europeană și o schimbă pentru apa rece și proaspătă provenită de la gheața care se topește.

Nu este tocmai clar ce anume face ca viteza de pe această „autostradă” de apă să încetinească. Însă, unele modele științifice sugerează că mai multă apă de la gheața topită din Groenlanda însoțită de temperaturile globale în creștere ar putea fi de vină.

De asemenea, o doză sănătoasă de apă proaspătă care curge de la gheață topită din Arctica și ploi torențiale mai abundente ar putea împiedica curenții care circulă prin formarea unui strat de apă mai puțin sărată la suprafață.

„Pata rece” ar putea prevesti la ce ne putem aștepta în viitor

Totuși, datele despre AMOC nu sunt de cea mai înaltă calitate înainte de 2004. Astfel, rămâne o mică posibilitate ca încetinirea să fie un aspect normal, și nu unul provocat de încălzirea globală prin care trece Terra.

Cu toate acestea, mai este nevoie de multă muncă pentru a ajunge la explicațiile corecte și determinarea impactului arderii de combustibili folosi asupra unui astfel de ciclu natural, informează Science Alert.

Însă, noul studiu arată cât de important este să luăm în considerare diverși factori atunci când analizăm schimbările locale și globale asupra climei.

Aflarea modului în care funcționează acest „petic rece” în cadrul schimbărilor climatice ne va ajuta să înțelegem mai bine la ce ne putem aștepta în viitorul care cel mai probabil va fi cu destul de multe grade Celsius în plus.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce mările şi oceanele sunt atât de sărate?

Oceanele au devenit atât de acide încât dizolvă carapacele crabilor

Peste 200.000 de virusuri se ascund în oceanele Terrei

Planetele acoperite de oceane de lavă s-ar putea afla la originea asteroizilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase