Home » D:News » Câtă apă beau, de fapt, vacile? Un studiu recent este de-a dreptul îngrijorător

Câtă apă beau, de fapt, vacile? Un studiu recent este de-a dreptul îngrijorător

Câtă apă beau, de fapt, vacile? Un studiu recent este de-a dreptul îngrijorător
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 13.07.2020

O analiză recentă publicată în jurnalul Nature arată că vacile sunt unele dintre factorii cei mai majori care duc la deficitul de apă. În mod special, acest lucru se întâmplă din cauza apei folosite pentru recoltele care reprezintă hrană pentru vaci, precum fân sau lucernă.

Pe întreg teritoriul Statelor Unite, recoltele crescute special pentru vaci, care sunt transformate în produse lactate sau carne, reprezintă 23% din consumul total de apă.

„Multe râuri mici au secat complet. Vedem abia începutul a ceea ce va deveni o problemă naturală majoră pentru toți locuitorii din vestul SUA”, a spus Brian Richter, autorul principal al studiului.

Agricultura, vinovatul principal pentru seceta de pe Pământ

Agricultura reprezintă 92% din amprenta de apă a omenirii pe întreaga planetă, fiind de mult timp identificată drept vinovatul principal pentru secetă. Însă, noul studiu sugerează cât de extrem poate fi impactul agriculturii.

„Faptul că peste jumătate din apă aceea se duce către recoltele destinate vacilor ne-a șocat. A trebuit să verificăm de două și chiar de trei ori pentru a ne asigura că am calculat corect”, a explicat Richter.

Spre exemplu, lacul Mead, din Arizona și Nevada, nu a mai fost plin din 1983 și a scăzut cu aproape două treimi în ultimii 20 de ani. Potrivit analizei oamenilor de știință, aproape 75% din acel declin poate fi atribuit irigațiilor destinate recoltelor pentru vaci.

Bazinul fluviului Colorado, care este folosit pentru 40 de milioane de oameni din șapte state americane și este atât de suprasolicitat încât nici nu mai ajunge la ocean, reprezintă 55%, potrivit The Guardian.

De câtă apă este nevoie pentru un cheeseburger

Este nevoie de multă apă pentru un cheeseburger dublu. Cercetătorii au calculat că 1.703 de litri sunt folosiți pentru un burger cu 113,4 grame de vită. Studiul a mai descoperit că majoritatea acestor produse lactate și din carne sunt consumate în orașele vestice. „Consumatorii de vită care locuiesc în zonele metropolitane din Los Angeles, Portland, Denver și San Francisco ar trebui să își asume cea mai mare parte din responsabilitate pentru aceste efecte ecologice și hidrologice”, a transmis Richter.

Oamenii care consumă produse lactate și din carne vor trebui să-și schimbe obiceiurile

Soluția cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor este o perioadă de vid sanitar al zonelor agricole, ceea ce înseamnă că ar trebui lăsate goale și fără irigații.

Totuși, oamenii care consumă produse lactate și din vită vor trebui în cele din urmă să consume mai puțin sau să aleagă produse care nu depind de astfel de recolte, a mai spus Richter. Alternativele pe bază de plante pot juca un rol, după cum a descoperit o analiză care a arătat că un Beyond Burger generează cu 90% mai puține emisii de gaze cu efect de seră și nu are aproape niciun impact asupra deficitului de apă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum ar putea vacile să salveze planeta de la dezastru

Ce muzică preferă, de fapt, vacile?

Cât de inteligente sunt, de fapt, vacile? Un nou studiu indică faptul că acestea vorbesc între ele despre mâncare!

Cum arată vacile pe care oamenii le-au scos din câmpul muncii şi le folosesc drept animale de companie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase