Home » D:News » Criza declanșată de noul coronavirus ar putea duce la sfârșitul erei petrolului

Criza declanșată de noul coronavirus ar putea duce la sfârșitul erei petrolului

Criza declanșată de noul coronavirus ar putea duce la sfârșitul erei petrolului
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 30.07.2020

Criza coronavirusului pare să fi determinat depășirea vârfului de consum al petrolului și intrarea pe o pantă descendentă, determinând OPEC să caute cele mai bune modalități de a gestiona situația, relatează Reuters.

Pandemia a a dus la scăderea consumului zilnic de petrol cu până la o treime în prima parte a anului, într-un moment în care creșterea vânzărilor de vehicule electrice și trecerea la surse regenerabile de energie au generat deja prognoze de scădere pentru cererea de petrol pe termen lung.

Sitația a determinat unii oficiali din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, înființată în urmă cu 60 de ani, să se întrebe dacă scăderea dramatică a cererii din acest an este o schimbare permanentă și cum să gestioneze cel mai bine livrările, dacă epoca petrolului a trecut.

Reuters a intervievat șapte actuali și foști oficiali ai OPEC, dintre care majoritatea au cerut să nu fie numiți, și care au declarat că situația din acest an, care a trimis petrol sub 16 dolari pe baril, a determinat OPEC și cei 13 membri ai săi să pună la îndoială opiniile pe termen lung care anticipau o creștere a cererii.

Statele OPEC se confruntă cu o ajustare dramatică

În urmă cu doar 12 ani, statele OPEC erau inundate de numerar, atunci când petrolul a atins peste 145 de dolari barilul, pe fondul creșterii cererii.

Acum se confruntă cu o ajustare dramatică, iar grupul va trebui să-și gestioneze și mai bine cooperarea cu alți producători, precum Rusia, pentru a-și maximiza veniturile în scădere și va trebui să lucreze pentru ca relațiile din interiorul grupului să nu aibă de suferit, pentru a-și menține cota de piață într-o afacere în scădere, scrie Mediafax.

Cererea nu revine la nivelurile anterioare crizei

Un oficial, care lucrează în studii energetice în ministerul petrolului al unui membru major OPEC, a declarat că șocurile privind cererea de petrol au dus în trecut la schimbări permanente în comportamentul consumatorilor și că la fel va fi și de această dată. „Cererea nu revine la nivelurile anterioare crizei sau este nevoie de timp pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus el. „Principala preocupare este că cererea de petrol va fi limitată în următorii câțiva ani în urma progreselor tehnologice rapide, în special în cazul bateriilor auto.”

În 2019, lumea a consumat 99,7 milioane barili pe zi (bpd), iar OPEC prognoza o creștere la 101 milioane bpd în 2020. Însă restricțiile impuse global în acest an, care au limitat zborurile și traficul auto, au determinat OPEC să reducă cifra din 2020 la 91 de milioane barili pe zi, cererea din 2021 fiind văzută sub nivelul din 2019.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase