Misiunea istorică a NASA și SpaceX s-a încheiat cu succes. Crew Dragon a readus cu bine astronauții pe Terra

03 08. 2020, 09:38

Capsula Crew Dragon a companiei Space X a reușit încheierea călătoriei istorice după ce a amerizat cu succes. Astronauții americani Bob Behnken şi Doug Hurley au revenit pe Terra după ce au petrecut 61 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Imagini de la revenirea astronauților pe Terra.

Capsula Crew Dragon „Endeavor” s-a desprins sâmbătă de la docul Stației Spațiale Internaționale, avându-i la bord pe Bob Behnken şi Doug Hurley. După o călătorie de 21 de ore, capsula deținută de compania miliardarului Elon Musk a amerizat duminică seara (21:48, ora României) în apropiere de coastele Floridei.

Astronauții Bob Behnken şi Doug Hurley au fost scoși din capsulă după mai bine de o oră, procesul fiind întârziat puțin din cauza depistării în jurul capsulei a unor gaze toxice care proveneau de la agentul de propulsie. Cei doi astronauți sunt în stare bună, dar vor intra într-o perioadă de recuperare având în vedere că au trăit mai bine de două luni în condiții de imponderabilitate.

Ultimul test important pentru Crew Dragon

Revenirea pe Terra a Crew Dragon „Endeavor” a fost un nou test pentru SpaceX deoarece capsula a trebuit să treacă prin temperaturi de peste 1.900 de grade Celsius la reintrarea în atmosfera Terrei. Totodată, a fost un test și pentru propulsoare și pentru cele două seturi de parașute care au trebuit să încetinească viteza de la 28.000 km / oră la 560 km/ oră, la intrarea în atmosferă, și apoi până la 24 km/ oră în momentul amerizării.

Amerizarea cu succes reprezintă încheierea triumfală a primei misiuni Crew Dragon către și înapoi de la Stația Spațială Internațională.

Misiunea marchează prima revenire pe Terra pe pământ american a astronauților SUA, de la încheierea programului navetelor NASA, în 2011. De atunci, SUA și-au trimis astronauții în spațiu numai cu navetele rusești Soyuz.

NASA are acum programe de trimitere a astronauților la bordul capsulelor spațiale deținute de SpaceX și Boeing. Primul transport a fost deja realizat, în 30 mai, de către Space X, odată cu lansarea Crew Dragon. Acum s-a realizat și revenirea astronauților pe Terra, la bordul aceleași capsule.

Sumele plătite de NASA celor două companii sunt însă diferite. Un raport al Inspectorului General al NASA a arătat că transportarea unui astronaut către Staţia Spaţială Internaţională de către Boeing va costa 90 de milioane de dolari. Pentru acelaşi serviciu oferit de către SpaceX, costul este de 55 de milioane de dolari. Spre comparație, începând cu anul 2017, NASA a plătit, în medie, 79,9 milioane de dolari per astronaut către Roscosmos.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA: Modulul Crew Dragon generează mai multă energie decât se așteptau cercetătorii

Costume spațiale noi și tehnologie inovativă pentru lansarea istorică Crew Dragon. GALERIE FOTO

Programul de ”ridesharing spațial” al SpaceX prinde avânt

Naveta Starliner de la Boeing are probleme majore