Home » D:News » Cum a ajuns Noua Zeelandă să nu mai aibă de 100 de zile cazuri noi de COVID-19

Cum a ajuns Noua Zeelandă să nu mai aibă de 100 de zile cazuri noi de COVID-19

Cum a ajuns Noua Zeelandă să nu mai aibă de 100 de zile cazuri noi de COVID-19
Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande/ Credit foto: Profimedia
Publicat: 11.08.2020

Noua Zeelandă a marcat la finalul săptămânii trecute 100 de zile de la ultimul caz de infectare cu virusul Sars-CoV-2 care provoacă COVID-19.

Țara din Pacificul de Sud a înregistrat până în prezent 1569 de cazuri de coronavirus, dintre care numai 21 mai sunt active, toate aflate în unități de carantină specializate. Autoritățile au anunțat duminică că de 100 de zile nu au mai înregistrat cazuri de transmitere comunitară a coronavirusului, toate cazurile noi de infecție COVID-19 provenind din străinătate, potrvit CNN.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, națiunea insulară alcătuită din cinci milioane de oameni a raportat 22 de decese relaționate cu infecția COVID-19.

În timp ce alte țări, precum Australia și SUA, vecinii din Pacific, se luptă în continuare cu pandemia de coronavirus, Noua Zeelandă pare să fie un exemplu în lupta împotriva COVID-19. Unul dintre motive este că, deși țara pare să aibă coronavirusul sub control, autoritățile testează mii de oameni zilnic pentru a detecta posibile noi cazuri de coronavirus.

„Am văzut în străinătate cât de repede virusul poate să reapară și să se răspândească în locuri unde a fost ținut sub control, anterior. Trebuie să fim pregătiți să oprim rapid eventualele cazuri viitoare în Noua Zeelandă. Nu lăsați garda jos, nimeni dintre noi nu își poate permite asta”, a afirmat duminică ministrul Sănătății, dr. Ashley Bloomfield.

Cum a reușit Noua Zeelandă să nu mai aibă niciun caz de COVID-19

Timp de șapte săptămâni, începând cu 23 martie, măsurile din Noua Zeelandă au fost foarte restrictive, incluzând interzicerea ieșirilor în zonele de distracție, inclusiv la plajă, și șofatul în afara cartierului / localității de rezidență. Neozeelandezii au respectat cu stricteţe regulile de carantinare şi de distanţare socială.

În 8 iunie, când autoritățile au anunțat ridicarea tuturor restricțiilor, făcuseră în ultimele 17 zile 40.000 de teste care nu arătaseră niciun rezultat pozitiv de infectare cu SARS-CoV-2. De asemenea, doar cetățenilor neozeelandezi li s-a permis să revină în țară și au fost ținuți în carantintă timp de două săptămâni în unități ale statului. Mai mult, cei care au revenit în țară doar pentru o perioadă temporară au trebuit să plătească carantinarea în cuantum de 2.040 de dolari. Măsura este în continuare în vigoare pentru toți neozeelandezii care se întorc acasă.

Ce a făcut Noua Zeelandă diferit față de multe țări în lupta împotriva COVID-19?

Nu a popularizat purtarea măștii, cu atât mai mult nu a impus obligativitatea ei în anumite zone sau situații, dar a încurajat păstrarea distanței sociale inclusiv printr-o multitudine de afișe și panouri. Ministrul Sănătății a recomandat, însă, recent populației să își facă stocuri de măști, în eventualitatea reizbucnirii epidemiei.

Ce a avantajat Noua Zeelandă în lupta împotriva COVID-19?

În primul rând, faptul că nu are granițe terestre a permis o mai bună controlare a cazurilor de COVID-19 venite din afară. Un alt avantaj este reprezenat de faptul că Noua Zeelandă nu are o densitate mare a populației – sunt 18 locuitori/ km², comparativ cu 36 în SUA, respectiv 275 în Marea Britanie. În România, densitatea populației este de 84,4 locuitori/km².

Vă recomandăm să citiți și:

Un vechi oraș din Noua Zeelandă a fost scos la vânzare pentru 7,5 milioane de dolari

Continentul aflat sub Noua Zeelandă a fost cartografiat pentru prima dată. Acum poți explora Zealandia

Incendiile din Australia afectează gheţarii din Noua Zeelandă

Momentul în care o furtună a spulberat un pod rutier din Noua Zeelandă

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase