Cum și-a pregătit China roverul pentru terenul de pe Marte

25 08. 2020, 11:00

La finalul lunii iulie, China a lansat roverul Tianwen-1, care ar trebui să ajungă pe Marte în 2021.

GALERIE FOTO

Pentru a se pregăti pentru prima misiune a Chinei pe Marte, Tianwen-1, Academia Chineză de Tehnologie Spațială a construit pe Pământ un peisaj marțian și a testat noul rover. Misiunea Tianwen-1 către Marte, care a fost lansată către Planeta Roșie în iulie și este programată să amartizeze în aprilie 2021, notează Space.

Terenul de testare a fost renovat și asta deoarece a fost inițial folosit pentru a simula suprafața lunară pentru roverele lunare China Yutu 1 și Yutu 2. oamenii de știință au decis adăugarea unor cantități de nisip și pietre pentru a imita diverse terenuri de pe suprafața marțiană.

„Pe acest teren, testăm în principal toate modurile de lucru ale roverului. Am testat modul obișnuit de lucru și, de asemenea, modul său de avarie pentru a vedea cum depășește problemele când a apărut o defecțiune. De fapt, terenul nostru de testare a servit ca o sală de examinare înainte de misiunea finală de lansare”, explică Jia Yong, expert al CASC, China Aerospace Science and Technology Corporation.

Roverul marțian e o versiune mai mare a celui selenar

Experții explică faptul că roverul trimis pe Marte este asemănător celor care selenare, cu precizarea că primul este mai mare. „Trebuie să îmbunătățim autonomia roverului. În plus, condițiile de mediu de pe suprafața planetei Marte sunt mai complicate decât cele de pe Lună. Un rezultat pe care îl putem percepe direct este că rover-ul se mișcă și în lateral, la fel ca un crab, o funcție pe care roverul lunar nu o are”, adaugă Teng Baoyi, proiectant-șef adjunct al CASC.

Nava spațială este de așteptat să intre pe orbita lui Marte în jurul lunii februarie 2021. Ulterior, aceasta va petrece două-trei luni cercetând potențialele locuri de aterizare folosind o cameră de înaltă rezoluție pentru a se pregăti pentru manevrele necesare în luna mai.

Analizele realizate de către oamenii de știință din China au dus la stabilirea locurilor potențiale de amartizare în emisfera nordică și asta deoarece terenul de acolo se dovedește a fi mult mai plat. În schimb, terenul din emisfera sudică se dovedește a fi muntos și accidentat.

După aterizare, rover-ul va efectua explorări științifice cu o durată de viață preconizată de cel puțin 90 de zile marțiene, aproximativ trei luni pe Pământ, și orbiterul, cu o durată de viață de un an marțian, în jur de 687 zile de pe Pământ , va transmite date către rover pentru rover în timp ce își desfășoară propriile sarcini științifice.

Citește și:

China a lansat doi sateliți din Deșertul Gobi

Planurile ambițioase ale Chinei pentru Palatul Ceresc, stația sa spațială

China a lansat cu succes o navă experimentală – VIDEO

Programul spaţial chinez este periculos pentru localităţile din jurul centrelor de lansare