Home » D:News » Un studiu a demonstrat. Copiii crescuţi în zone urbane verzi au un IQ mai dezvoltat

Un studiu a demonstrat. Copiii crescuţi în zone urbane verzi au un IQ mai dezvoltat

Ioana Scholler 08.27.2020
Un studiu a demonstrat. Copiii crescuţi în zone urbane verzi au un IQ mai dezvoltat
Sursa foto: Pixabay

Copiii care cresc în comunităţi urbane verzi au o inteligență mai dezvoltată şi un comportament mai asertiv, potrivit unui studiu la care au participat 600 de copii cu vârste cuprinse între 10-15 ani.

Există deja dovezi care arată că spaţiile verzi îmbunătăţesc diverse aspecte ale dezvoltării cognitive a copiilor. S-a demonstrat că acest lucru ajută şi la creşterea IQ-ului.

Tim Nawrot, profesor epidemiolog la Universitatea Hasselt din Belgia, spune că mediul în care ne creştem copilul contribuie la progresul memoriei şi atenţiei.

Deficit de spaţii verzi în zonele urbane

România are un deficit de spaţii verzi în zonele urbane, ceea ce îi ţine pe micuţi departe de natură. Conform ultimului barometru urban, deficitul se referă în principal la oraşele mari.

Sociologul Ana Bulai afirmă că accesul copilului în mediul natural este favorizant pentru explorare, experiment şi crearea de competenţe şi abilităţi. Toate acestea contribuite la dezvoltarea coeficientului de inteligenţă.

Natura este un factor important în dezvoltarea inteligenţei

,,Natura este un factor important în dezvoltarea cognitivă, dar e un factor şi mai important în dezvoltarea inteligenţei practice şi emoţionale, mai importantă decât dezvoltarea cognitivă în următoarele decenii. În zonele urbane, care au o atenţie ridicată pentru pentru spaţiul verde, pentru spaţiul public în general, pentru locurile de petrecere a timpului liber pentru familiile cu copii, există de obicei şi o infrastructură de educaţie de calitate şi o infrastructură de acces de informaţie de calitate”, spune sociologul Ana Bulai, potrivit Mediafax.

Studiul a folosit imagini din satelit pentru a măsura nivelul de verdeaţă din cartiere şi parcuri.