Home » D:News » 2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie

2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie

2020 ar putea să fie cel mai călduros an din istorie
Credit foto: Pixabay
Publicat: 31.08.2020

Vara 2020 a fost o vară a recordurilor de temperaturi, a spus, duminică seara, la Digi24, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Conform sursei citate, a fost un an al extremelor meteorologice încă de la debutul lunii ianuarie și o vară a extremelor meteorologice.

„Nu excludem ca și în România, anul 2020 să se alăture anilor din seria celor mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. Am înregistrat pentru sâmbătă, la nouă stații meteorologice, depășiri de recorduri maxime zilnice, ale unei zile de 29 august și chiar și primele zile din toamna 2020 va aduce în atenția noastră, mai ales pentru zonele din sudul și sud-estul țării valori de 35-36 de grade Celsius”, a declarat, la Digi24, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

În prima săptămâna din septembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în aproape toată țara.

Coduri galbene de caniculă și instabilitate atmosferică

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben, prima de caniculă, urmată de instabilitate atmosferică.

Pentru 31 august, în capitală și 29 de județe ale țării din regiunile sudice, estice, local în cele vestice și pe arii restrânse în cele centrale, disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade și izolat 37…38 de grade în Lunca Dunării.

Pe parcursul zilelor de 1 și 2 septembrie, local în regiunile extracarpatice disconfortul termic se va menține accentuat și va fi caniculă, potrivit Mediafax.

Al doilea cod galben privește intervalul 1 septembrie, ora 03 – 1 septembrie, ora 23 și vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, la început în Banat, Crișana, apoi cu precădere în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

În București, vremea va fi caniculară în orele amiezelor, când disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă va fi de 35…37 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatură minimă va fi de 16…19 grade, posibil ușor mai coborâtă în zona preorășenească.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase