Caz dramatic. Un adolescent a murit din cauza unei amibe contractate într-un lac din Florida

15 09. 2020, 08:41
Părinții explică faptul că băiatul a contractat amiba cu câteva zile înaintea decesului. Credot foto: Pixabay

Părinții explică faptul că băiatul a contractat amiba cu câteva zile înaintea decesului.

O amibă care mănâncă țesutul cerebral, cunoscută științific sub numele de Naegleria fowleri, a ucis un băiat de 13 ani Florida. Mama băiatului a declarat presei că acesta a înotat într-un lac din nordul statului alături de alți 50 de copii, fiicele și soțul ei. Dar, după cum arată analizele, numai băiatul s-a infectat cu amiba, notează The Science Times.

O evoluție rapidă a bolii

Adolescentul în vârstă de 13 ani, era sănătos și activ înainte de moartea sa neașteptată luna trecută. La  doar două zile după ce a înotat în lac, a început să se plângă de dureri de cap, urmate de greață și vărsături. Potrivit rapoartelor, a fost dus la centrul medical comunitar Putnam de către părinții săi, unde a fost diagnosticat cu streptococ.

Atunci când starea lui de sănătate nu s-a îmbunătățit, părinții l-au dus la spitalul din Gainesville, unde a fost intubat. Acolo medicii le-au explicat faptul că băiatul nu avea meningită bacteriană, ci mai degrabă amibă parazitară incurabilă. După ce adolescentul nu a mai prezentat niciun semn de activitate cerebrală, părinții au decis oprirea ventilației artificiale, ceea ce a dus, la scurt timp, la moarte acestuia.

Un parazit extrem de periculos

Amiba care mănâncă creier este cunoscută științific sub numele de Naegleria fowleri și este o amibă unicelulară care distruge țesutul cerebral, explică specialiștii Departamentului de Sănătate al statului Florida. Această amibă se găsește în apele dulci calde, precum iazurile, canalele, râurile și lacurile. Amiba poate infecta o persoană odată ce îi intră în nas. Oficialii din domeniul sănătății publice explică faptul că infecțiile se pot întâmpla în perioadele în care se înregistrează temperaturi ridicate și nivelurilor apelor este scăzut.

Specialistul în boli infecțioase dr. Aaron Glatt, explică faptul că există întotdeauna rapoarte legate de infecții rare cauzate de amibe liberă care urmează unor sesiuni de înot. Doctorul adaugă că Naegleria fowleri pătrunde în nas și apoi se mută în creier, ceea ce provoacă o infecție. Această infecție, deși rară, este fatală și nu răspunde întotdeauna la tratamentele administrate. Boala progresează rapid și, din păcate, diagnosticul este adesea pus după moartea persoanei.

Citește și:

Caz medical neobișnuit. Un adolescent s-a prezentat la spital din cauza unui ac de croitorie care i-a intrat în inimă

Caz medical alarmant: Ce se poate întâmpla în timpul unei supradoze de cofeină

Caz medical neobişnuit: degetele unei femei se micşorează din cauza unei afecţiuni rare

Caz medical neobişnuit! Implantul contraceptiv al unei femei s-a deplasat din braţ către plămânul acesteia