În 10 august 2020, Arecibo Observatory, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume, amplasat în Puerto Rico și renumit pentru urmărirea asteroizilor și căutarea formelor de viață extraterestră inteligentă (SETI), a fost avariat după ce un cablu metalic s-a desprins în toiul nopții și s-a prăbușit peste antena radar de dedesubt.
La mai bine de o lună, oficialii de la Arecibo Observatory încă nu știu ce a cauzat misterioasa defecțiune de la miezul nopții. Ei intenționează să realizeze o „investigație criminalistică” completă despre această situație de îndată ce siguranța instalației poate fi garantată, potrivit unui comunicat transmis de University of Central Florida (UCF), care operează telescopul.
„Știm că procesul durează mult și suntem dornici să începem reparațiile”, a declarat directorul Arecibo Observatory, Francisco Cordova, citat de Live Science. Înainte de a putea îndepărta piesele rupte și de a începe efectiv reparațiile, trebuie ca zona să fie sigură pentru oamenii care vor intra sub radiotelescop, a mai spus Cordova.
Când Arecibo Observatory a început să funcționeze, în 1963, a devenit cel mai mare telescop cu o singură antenă, având un diametru al farfuriei de 305 metri. Observatorul uriaș a apărut inclusiv în filmele „Contact” (1997) și „Goldeneye” (1995, al 17-lea din seria James Bond).
În prezent, Arecibo Observatory este al doilea cel mai mare radiotelescop din lume. A fost detronat în 2016 de Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST), construit în China și care are un diametru al antenei radar de 500 de metri.
Ruperea cablului, luna trecută, a lăsat însă o gaură de 30 de metri lungime în antena radar de la Arecibo Observatory, ceea ce a dus la oprirea imediată a operațiunilor. Cablul a afectat, de asemenea, prin altele, câteva cabluri și platforme care susțin antena.
De atunci, UCF și partenerii săi, inclusiv NASA și National Science Foundation, au început să evalueze daunele prin construirea unui model computațional detaliat al telescopului. Inginerii vor studia cu atenție modelul înainte de a trimite oameni sub antena radar.
Testele inițiale ale receptorilor telescopului nu au arătat semne de deteriorare a componentelor electronice de bază. Totuși, echipa nu a testat încă partea care implică banda S a radiotelescopului, esențială în detectarea semnalelor pe microunde de la stele, galaxii și nebuloase îndepărtate.
După ce terenul va fi în siguranță, o echipă de intervenție va extrage cablul rupt și mufa acestuia pentru a începe „investigația criminalistică”. Din fericire, două programe care nu sunt conectate la antena principală, programul Arecibo’s Light Detection and Ranging (LIDAR) și Remote Optical Facility (ROF), continuă să funcționeze.
Semnale cosmice misterioase, detectate de Observatorul Arecibo. Fizicienii nu au nicio explicaţie
Astronomii au identificat un asteroid orbitând un alt asteroid
China permite cercetătorilor din întreaga lume accesul la cel mai nou radiotelescop al său