Home » D:News » Tulburarea de stres post-traumatic poate crește riscul de demență

Tulburarea de stres post-traumatic poate crește riscul de demență

Tulburarea de stres post-traumatic poate crește riscul de demență
Persoanele care au prezentat tulburări de stres posttraumatic (PTSD) au până la două ori mai multe șanse să dezvolte demență mai târziu în viață. Credit foto: Pixabay
Publicat: 27.09.2020

Persoanele care au prezentat tulburări de stres posttraumatic (PTSD) au până la două ori mai multe șanse să dezvolte demență mai târziu în viață.

Pentru această analiză, cercetătorii au folosit rezultatele a 13 studii efectuate pe patru continente, inclusiv date de la un total de 1.693.678 de persoane, pentru a afla dacă un diagnostic de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) a fost asociat cu un risc crescut de demență. Folosind datele din opt dintre cele 13 studii, cercetătorii au descoperit că persoanele cu PTSD s-au confruntat, în medie, cu un risc cu 61% mai mare de demență. Analizând datele din două studii care au folosit metode diferite, au descoperit că PTSD a fost asociat cu probabilitatea dublă de a dezvolta demență, notează Medicalxpress.

În cazul populației generale, persoanele cu diagnostic de PTSD au fost de peste două ori mai predispuse să dezvolte demență. Cercetătorii spun că acest lucru poate indica un efect al tratamentului PTSD pe care veteranii, unul dintre cele mai susceptibile grupuri la o astfel de tulburare, îl primesc. Astfel concluziile sugerează că tratarea PTSD poate reduce riscul ulterior de demență.

„Studiul nostru oferă noi dovezi importante cu privire la modul în care experiențele traumatice pot avea impact asupra sănătății creierului și modul în care efectele pe termen lung ale traumei pot afecta țesutului nervos în multe moduri, crescând vulnerabilitatea la declinul cognitiv și demență”, explică dr. Vasiliki Orgeta, cercetător al studiului.

Accesul la tratamente pentru PTSD influențează evoluția creierului pe termen lung

„O mulțime de persoane cu această tulburare nu au acces la tratament, uneori din cauza lipsei capacității de îngrijire a sănătății mintale, dar și din cauza stigmatizării care de multe împiedică să solicite ajutor. Acum avem mai multe dovezi ale modului în care experiențele traumatice și accesul la tratament ar putea avea un impact de lungă durată pentru indivizi și să influențeze riscul viitor de a dezvolta demență”, mai adaugă cercetătorul.

Trebuie precizat că PTSD crește, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta alți factori de risc cunoscuți ai demenței, cum ar fi depresia, izolarea socială sau consumul crescut de alcool. Majoritatea studiilor s-au adaptat pentru unii dintre acești factori, astfel încât concluziile generale ar putea subestima efectul real al tulburării.

În prezent, rămâne neclar modul în care PTSD crește riscul de demență, dar cercetătorii spun că poate fi legat de hipervigilență și reexperimentarea recurentă a traumei, aceasta manifestarea stresului asupra creierului.

Studiul a fost publicat în The The British Journal of Psychiatry.

Citește și:

Aproape 2 milioane de oameni din Hong Kong au experimentat sindromul post-traumatic

Un nou studiu a identificat o bază genetică pentru apariţia tulburării de stres post-traumatic

Cannabinoidele previn simptomele stresului post-traumatic

Riscul de sinucidere al unei persoane poate să fie aproximat cu ajutorul dosarelor medicale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase