Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au descoperit unde este sursa scurgerii de aer

01 10. 2020, 01:03
Sursa foto: NASA

O mică scurgere de aer la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost, în sfârșit, localizată pe partea rusă, în urma unei căutări în timpul nopții desfășurate de astronauți.

NASA a declarat că doi ruși și un american au fost treziți în timpul nopții de luni pentru a sigila rapid trapele dintre compartimente și pentru a căuta scurgerea de aer, care pare să se înrăutățească. A fost a treia oară în decurs de doar o lună când echipajul a trebuit să se izoleze pe partea rusă, în încercarea de a găsi sursa scurgerii de aer.

Se pare că scurgerea nu s-a mărit de data aceasta, ci o schimbare temporară de temperatură a cauzat măsurătorile eronate ale presiunii din cabină, potrivit NASA. Scurgerea de aer a fost depistată pentru prima oară în urmă cu un an.

NASA insistă că scurgerea este minimală și nu prezintă niciun pericol

Oficialii NASA insistă că scurgerea de aer rămâne minimală și nu prezintă niciun pericol. Astronauții vor folosi acum detectori pentru a încerca să găsească locul exact al scurgerii de aer din compartimentul principal din partea rusă, numit Zvezda, ceea ce înseamnă „stea” în limba rusă.

Kenny Todd, managerul adjunct al programului de la bordul ISS, a declarat că vestea bună este că „în loc să mai căutăm acul în carul cu fân, acum căutăm acul într-un singur balot de fân”. „Totuși, încă este vorba de un ac”, a adăugat Todd.

Stația spațială ar trebui să fie în regulă până la primăvară

NASA va trimite tancuri în plus de aer, livrarea fiind programată pentru 1 octombrie. Atât timp cât scurgerea nu se înrăutățește, stația spațială ar trebui să fie în regulă până la primăvară, a mai precizat Todd.

Peste două săptămâni, doi ruși și un american vor ajunge la bordul ISS, fiind urmați de un alt echipaj format din trei americani și un japonez. Aceasta va fi a doua lansare SpaceX cu astronauți, fiind programată pentru 31 octombrie, potrivit The Guardian.

Capsula „Resilience” reflectă provocările prin care lumea trece anul acesta

În timpul unei conferințe susținută în Houston, astronautul NASA Mike Hopkins, comandantul, a anunțat că numele capsulei SpaceX va fi „Resilience” („Rezistență), pentru a reflecta situația prin care trece lumea anul acesta.

„Sperăm că va aduce un zâmbet pe fețele voastre și sperăm că va oferi ceva pozitiv în viețile voastre. Sincer vorbind, sperăm că va fi ceva care să vă inspire”, a spus Hopkins despre misiune și numele capsulei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA investighează o scurgere de aer la bordul ISS

NASA va trimite un robot să verifice exteriorul ISS

Cum arată Marea Caraibelor, admirată de pe Staţia Spaţială Internaţională

Updgrade pe Stația Spațială: astronauții primesc noua toaletă