Compania SpaceX va construi pentru Pentagon sateliți de urmărire a rachetelor

07 10. 2020, 09:18

Compania spațială SpaceX, deținută de miliardarul american Elon Musk, a câștigat un nou contract cu Pentagonul, în valoare de 149 de milioane de dolari, pentru construirea sateliților de urmărire a rachetelor.

SpaceX, cunoscută pentru rachetele sale reutilizabile și capsulele pentru astronauți, pe care NASA a început să le folosească, crește producția de sateliți pentru Starlink, o constelație prin care va fi furnizat Internet de mare viteză pe Terra direct din spațiu. Cu ajutorul Starlink, Elon Musk speră să obțină venituri suficiente pentru a-l ajuta la finanțarea obiectivelor interplanetare ale SpaceX.

În baza noului contract semnat recent cu Agenția pentru Dezvoltare în Spațiu a SUA (SDA), SpaceX își va folosi fabrica de asamblare Starlink din Redmond, Washington, pentru a construi patru sateliți echipați cu un senzor infraroșu cu unghi larg de urmărire a rachetelor. Senzorul va fi furnizat de un subcontractor, a spus un oficial SDA citat de Reuters.

Sateliți pentru urmărirea rachetelor balistice intercontinentale

Compania de tehnologie L3 Harris Technologies Inc., fosta Harris Corporation, a primit 193 de milioane de dolari pentru a construi alți patru sateliți. Se așteaptă ca ambele companii să livreze sateliții pentru lansare până în toamna anului 2022.

Contractele sunt parte din prima fază a programului SDA de a procura sateliți pentru detectarea și urmărirea rachetelor, precum rachetele balistice intercontinentale (ICBM), care pot parcurge distanțe mari și sunt greu de urmărit și interceptat.

În 2019, SpaceX a primit 28 de milioane de dolari de la Forțele Aeriene pentru a utiliza rețeaua de sateliți Starlink pentru a testa serviciile de internet criptate cu o serie de avioane militare, deși Forțele Aeriene nu au comandat niciun satelit Starlink propriu.

În august, Pentagonul a decis acordarea unui contract în valoare de 316 milioane de dolari către SpaceX pentru a furniza o rachetă pentru o misiune denumită USSF-67, ce va fi lansată în ultima parte a anului 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Starlink ar putea avea și aplicații militare

Starlink oferă acces la internet la viteze foarte mari

Cum au compromis sateliții Starlink eforturile unui fotograf care încerca să surprindă cometa NEOWISE

Blackjack, versiunea militarizată a Starlink