Home » D:News » Răspunsul Chinei la pandemie a făcut ca națiunea să fie acum într-o normalitate post-Covid – analiză

Răspunsul Chinei la pandemie a făcut ca națiunea să fie acum într-o normalitate post-Covid – analiză

Răspunsul Chinei la pandemie a făcut ca națiunea să fie acum într-o normalitate post-Covid – analiză
China post-COVID / Credit foto: Profimedia
Publicat: 13.10.2020

Când a izbucnit primul focar de coronavirus în China, nimeni nu se aștepta ca virusul să se răspândească în întreaga lume în câteva luni, transformându-se în pandemie de COVID-19. Astăzi, experții din întreaga lume descriu modul în care China a controlat în mod eficient pandemia, notează Science Times într-o analiză pe acest subiect.

La începutul lunii octombrie, China avea peste 90.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 4.700 de decese, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. De la sfârșitul lunii iulie, au existat mai puțin de 50 de cazuri noi pe zi de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2. În schimb, în alte părți ale lumii, numărul a crescut alarmant, în special în ultima lună, fiind reimpuse în anumite zone restricții.

China pare însă să se întoarcă la normalitatea de dinainte de izbucnirea pandemiei, școlile, afacerile și transportul public funcționând pe deplin. Au început să fie organizate inclusiv festivaluri. Președintele Xi Jinping a descris starea actuală a Chinei drept noua normalitate post-coronavirus.

GALERIE FOTO

În urmă cu doar câteva luni, străzile Chinei erau pustii, pe fondul măsurilor stricte de carantinare, ce au afectat aproape 50 de milioane de locuitori timp de aproximativ două luni. Sistemul centralizat de răspuns la epidemia de coronavirus a fost rapid și eficient, cu urmărirea contacților, folosirea unui sistem de coduri de sănătate QR, carantina la domiciliu, testare în masă și închiderea granițelor.

Răspunsul Chinei la pandemia de COVID-19

Măsurile de siguranță publică din China, pe fondul pandemiei de COVID-19, au fost foarte asemănătoare cu cele din 2003, în timpul focarului SARS.

Xi Chen, de la Școala Yale de Sănătate Publică, a spus că „societatea era foarte alertă cu privire la ce se poate întâmpla în cazul unei reveniri a coronavirusului”, din cauza generației mai vechi care a experimentat epidemia în urmă cu șapte ani. Spre deosebire de Statele Unite, unde în centrele de îngrijire a vârstnicilor s-au înregistrat majoritatea cazurilor pozitive de infectare cu noul coronavirus, doar 3% dintre persoanele în vârstă din China trăiesc departe de familiile lor, notează Science Times.

În ciuda criticilor aduse Chinei despre faptul că virusul SARS-CoV-2 provine din orașul Wuhan, țara rămâne printre dezvoltatorii de top ale unor potențiale vaccinuri anti-COVID.

Mike Ryan, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), i-a felicitat pe angajații din domeniul sănătății din China și întreaga națiune pentru că au lucrat „împreună, neobosit, pentru a aduce boala la acest nivel foarte scăzut”. Între timp, Statele Unite, India și Brazilia și multe alte națiuni, inclusiv din Europa, se confruntă în continuare, în fiecare zi, cu un număr mare de cazuri pozitive.

Viteza de răspuns a Chinei la focarul viral

Gregory Poland, imunolog american și profesor la Clinica Mayo din Statele Unite, a afirmat că un factor crucial în limitarea epidemiei de coronavirus a fost viteza de răspuns a Chinei la focarul viral. Autoritățile de sănătate locale s-au deplasat rapid după ce cazurile au crescut din nou în iunie, în timpul celui de-al doilea val de infecții, reimpunând temporar restricții.

De asemenea, națiunea a reușit să construiască rapid peste 10 noi spitale pentru a găzdui pacienți diagnosticați cu COVID-19. Mai mult, dronele și roboții au fost folosiți pentru igienizarea regulată a străzilor și pentru a efectua livrări medicale.

Pandemia este „practic inexistentă”

Roark Jones, de la Universitatea New York din Shanghai, a fost unul dintre puținii studenți internaționali care au rămas în China în timpul pandemiei. El a spus că, din februarie, a rămas aproape în totalitatea timpului în locuința sa, până când cea mai mare parte a restricțiilor au fost ridicate, în aprilie.

„Acum, oamenii nu poartă, uneori, măști în spații deschise. Pandemia este practic inexistentă aici”, a afirmat el. În prezent, el face școală printr-un mix de lecții virtuale și cursuri în clase.

Jones afirmă, însă, că toată lumea din țară este „foarte dispusă să respecte orice politică stabilită pentru limitarea bolii”.

Pe fondul acestei normalități post-COVID, China a avut într-o singură săptămână, la finalul lui septembrie, peste 637 de milioane de turiști. Aceștia au vizitat diferite zone ale țării asiatice în timpul a două mari sărbători, Ziua Națională (celebrată pe 1 octombrie) și Festivalul de Toamnă, cheltuind peste 68 de miliarde de dolari.

Turiștii au fost încurajați să călătorească de autoritățile centrale, iar cele locale au concurat pentru a-i atrage. Mai mult, guvernele provinciale şi municipale au emis tichete de călătorie, inclusiv la trenuri de mare viteză, şi bilete de intrare, cu reducere sau gratuite, la diverse atracţii, cel mai vizitat fiind Marele Zid Chinezesc.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu a arătat că virusul SARS-CoV-2 rezistă pe piele de patru ori mai mult decât virusul gripal A

Experții au descoperit că SARS-CoV-2 a suferit mutații, iar noua tulpină este mult mai infecțioasă

Un procent îngrijorător dintre persoanele testate pozitiv cu COVID-19 sunt asimptomatice

10 mituri despre COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase