Home » D:News » Încă o restaurare eșuată în Spania: O statuie a fost complet distrusă, iar acum seamănă cu un „cartof”

Încă o restaurare eșuată în Spania: O statuie a fost complet distrusă, iar acum seamănă cu un „cartof”

Încă o restaurare eșuată în Spania: O statuie a fost complet distrusă, iar acum seamănă cu un „cartof”
Sursa foto: Facebook Antonio Guzmán Capel
Publicat: 19.11.2020

O nouă restaurare a eșuat în mod spectaculos în Spania, o statuie din secolul al XX-lea a unei femei zâmbitoare înfățișată alături de animale fiind transformată într-o figură absurdă cu găuri mari în loc de ochi, un nas precum un nasture și o gură schimonosită.

Statuia cândva elegantă, dezvăluită pentru prima oară în 1923, a fost sculptată pe fațata unei bănci din orașul nordic Palencia. Acum, oamenii spun că statuia restaurată seamănă cu un „cartof” sau chiar cu președintele Donald Trump.

„Arată de parcă ar fi capul unui personaj de desene animate. Sunt absolut sigur că cine a restaurat-o a primit și bani pentru asta. Însă, fapta mai cumplită este că cineva a comandat restaurarea și apoi a încercat să continue de parcă nimic nu s-a întâmplat”, a spus Antonio Guzmán Capel, un artist care a arătat noua înfățișare a statuii într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Doar una dintre restaurările eșuate în Spania în ultimii ani

Această statuie este doar una dintre restaurările eșuate în ultimii ani în Spania. În 2012, un membru al Bisericii în vârstă de 81 de ani a restaurat o frescă a lui Iisus din secolul al XIX-lea care în cele din urmă a ajuns să arate ca o maimuță și a primit porecla „Monkey Christ”.

În 2018, un artist amator a pictat o statuie din secolul al XV-lea a Fecioarei Maria, Sfintei Ana și a pruncului Iisus în nuanțe neon. Totodată, la începutul acestui an, un restaurator de mobilă a transformat o copie a unui celebru tablou cu „Imaculata Concepție”, pictat de artistul spaniol Bartolomé Esteban Murillo în secolul al XVII-lea, într-un dezastru de nerecunoscut, potrivit Live Science.

„Restaurare nu înseamnă reparare”

Experții în conservarea operelor de artă continuă să solicite reguli mai stricte pentru lucrările de restaurare. Aceasta „nu este o restaurare profesionistă”, a scris Asociația Restauratorilor și Conservatorilor Profesioniști din Spania pe rețeaua de microblogging Twitter.

„Restaurare nu înseamnă reparare. Intervenții serioase trebuie să urmeze anumite criterii, care sunt aprobate la nivel internațional, precum și de alte entități care există în Spania”, a explicat Illanos Argudo, un conservator din Valencia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Restaurarea sitului arheologic Pompeii a dus la descoperirea unor noi comori

Un ascensor istoric, descoperit în timpul unor lucrări de restaurare a unui hotel din Florida

Au început lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa după 7 ani de chin birocratic

Unelte ascunse de prizonierii de la Auschwitz descoperite în timpul lucrărilor de restaurare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase