Home » D:News » Legătura dintre poker și luarea deciziilor

Legătura dintre poker și luarea deciziilor

Publicat: 16.12.2020

Mintea umană funcționează într-un mod excepțional. Fiecare acțiune și gând generat de către creier are o semnificație aparte. Nimic nu este întâmplător. Din acest motiv cercetătorii au încercat să deslușească enigmele care se ascund în spatele psihologiei gândirii. Numeroasele studii i-au dus la concluzia conform căreia procesul de luare a deciziilor este influențat de stimuli, fie ei interni sau externi. Pe baza acestora creierul uman caută cele mai bune decizii și dorește să economisească resurse.

Mai mult, s-a descoperit că o serie dintre procesele mentale au loc în mod automat și oamenii nu le conștientizează. Fie că este vorba despre un joc de poker sau decizia de a trece strada, creierul uman este mereu în căutarea celei mai bune decizii. Însă care este legătura dintre jocurile de poker și luarea deciziilor?

Pokerul și abilitățile cognitive

Nu este o noutate faptul că mintea umană funcționează pe baza stimulilor externi. La urma urmei, creierul este un organ care trebuie antrenat întocmai ca un mușchi. „Antrenamentele” sunt de obicei formate din cuvinte încrucișate, sudoku sau alte jocuri de memorie.

Mai mult, un nou studiu dovedește că jocurile de poker au efecte benefice asupra creierului. Studiul realizat de către Jeffrey Cummings, specialist în neurologie, arată că persoanele care joacă poker au mai puține șanse de a dezvolta Alzheimer și alte probleme legate de pierderea memoriei.

În cercetarea sa, acesta vorbește despre un studiu francez realizat în 2009. În cadrul acestuia 5000 de persoane de vârsta a doua au jucat diverse jocuri care aveau ca scop stimularea minții. Pokerul era una dintre opțiuni și totodată cea mai eficientă metodă pentru combaterea bolilor de pierdere a memoriei.

Ce influență are probabilitatea?

Așa cum s-a constatat de-a lungul vremii, există o legătură strânsă dintre jucătorii de poker și investitorii de succes. Ambele activități necesită luarea celor mai bune decizii. Cu toate că acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată, există un factor numit probabilitate care poate înclina în favoarea ta, ca jucător sau ca investitor.

În cazul jocurilor de cazinou, există multe exemple legendare pe care lumea le apreciază. Texas Hold’em poker este o opțiune destul de populară. Mai mult, s-a dovedit că acest joc de poker online îi ajută pe oameni să ia decizii mai bune.

Cei ce au jucat sau au urmărit o rundă de Texas Hold’em poker înainte știu cât de încărcat de adrenalină este momentul în care cineva spune „all in”. Cu toate că nu are garanția câștigului, jucătorul înțelege adesea că probabilitatea nu înseamnă succes de fiecare dată.

Incertitudinea trebuie acceptată

În medie, un joc de Texas Hold’em poker durează două minute. Pe durata acestor două minute jucătorului îi trec multe gânduri prin minte și poate chiar să ia 20 de decizii. Analizează fiecare posibilitate și se gândește dacă vrea să parieze, pentru a ajunge în cele din urmă la o decizie potrivită.

Acesta este momentul în care intervine incertitudinea. Jucătorii de poker cu experiență nu studiază rezultatele unei serii de cărți, ci mai degrabă se concentrează asupra procesului de decizie pe care îl au în față. Ei știu de la început că probabilitățile matematice ale acelei mâini de cărți și incertitudinea adversarilor sunt sinonime într-o astfel de situație.

Cu alte cuvinte, lumea pokerului este predominată de informații incerte, iar ca jucător nu ai toate datele în momentul în care urmează să faci un pariu.

Pokerul îmbunătățește concentrarea

Așa cum a fost arătat în rândurile de mai sus, pokerul are capacitatea de a combate problemele legate de pierderea memoriei. Însă este bine de știut că jocurile de cazinou îmbunătățesc și puterea de concentrare.

Pentru a avea parte de succes, jucătorii trebuie să facă abstracție de lumea exterioară, să își mențină adrenalina sub control, să observe cu atenție mișcările adversarilor și să își contureze cu grijă o strategie. Se pare că tocmai aceste elemente îi ajută pe jucători să facă față celor mai tensionate momente. Acest aspect este util și în situațiile de zi cu zi.

Pokerul este o activitate mentală care ajută creierul că dezvolte noi fibre nervoase și căi neuronale care protejează celula nervoasă. Din acest motiv, jucătorii de poker au un nivel de concentrare ridicat, lucru care se dovedește cu fiecare joc, datorită tuturor elementelor la care trebuie să fie atenți constant.

Pokerul ajută la luarea de decizii mai bune

Datorită faptului că jucătorii trebuie să facă abstracție de toate elementele exterioare și să își folosească mintea la capacitate maximă ei pot să ia decizii mai bune în orice context. Conform psihologilor, jocul de poker necesită aptitudini și multă concentrare.

De asemenea, prea mult optimism și încrederea exacerbată pot să fie o combinație fatală. Acest factor îi face adesea pe jucătorii experimentați să își supraestimeze abilitățile.

La fel ca în viața de zi cu zi, jocul de poker este un mediu de învățare. De cele mai multe ori, poate să dureze ceva timp pentru a afla dacă decizia luată este cea corectă, mai ales dacă se schimbă circumstanțele. Totuși, învățarea din experiență este mai folositoare și te ajută să iei decizii mai bune pe viitor.

Jocul de poker te face mai adaptabil

La fel ca în situațiile din viața de zi cu zi, cărțile de poker primite pe durata unui joc diferă. Drept urmare, jucătorii trebuie să se adapteze din mers deoarece nu au posibilitatea să urmeze același scenariu. Pentru a avea parte de rezultatele dorite ei trebuie să își adapteze strategiile și să facă față oricărei situații neprevăzute.

După cum era de așteptat, în momentul în care un jucător urmează aceeași strategie acesta devine o pradă ușoară pentru adversari. Din acest punct de vedere un joc predictibil are o rată de succes destul de mică.

Situațiile din viața de zi cu zi sunt asemănătoare cu cele ale unui joc de cazinou, ceea ce înseamnă în mod automat nevoia de adaptare la neprevăzut.

În concluzie, pokerul nu este doar un joc al probabilității. Există mult mai mult elemente care trebuie luate în calcul pentru a avea succes. Nu în ultimul rând, psihologia din spatele acestui joc îi ajută pe jucători să preia control total asupra minții lor și să ia decizii mai bune.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase