Home » D:News » Comandantul unui distrugător rus a furat două elice din bronz de 13 tone de la propria sa navă

Comandantul unui distrugător rus a furat două elice din bronz de 13 tone de la propria sa navă

Comandantul unui distrugător rus a furat două elice din bronz de 13 tone de la propria sa navă
Sursa foto: Ministerul rus al Apărării/ Wikimedia
Publicat: 16.01.2021

Marina Rusiei a anunțat că un fost comandant al distrugătorului Bespokoynyy din clasa Sovremenny, scos acum din uz, a conspirat cu alte persoane și a furat cele două elice de bronz a navei în timp ce aceasta era transformată într-un muzeu plutitor.

Incidentul pare scos dintr-un film de comedie de la Hollywood, hoții aparent înlocuind elicele, fiecare cântărind în jur de 13 tone, cu altele făcute dintr-un metal mult mai ieftin.

Agenția de presă rusă Interfax a relatat la data de 11 ianuarie 2021 că Sergei Sharshavykh, directorul departamentului militar pentru investigații al Flotei Baltice din cadrul Marinei Rusiei, a confirmat că o anchetă declanșată în urma furtului este aproape de final.

Ce au făcut hoții ca să-și „ascundă urmele”

Numele fostului comandant al distrugătorului Bespokoynyy și ale complicilor săi, precum și cel fel de pedeapsă vor primi cei implicați în jaf, nu au fost divulgate. Cele două elice ar valora în jur de 522.513 de dolari.

Sharshavykh a povestit că, „pentru a-și ascunde urmele”, hoții au făcut rost de elice asemănătoare, „prețul și calitatea acestora fiind mult mai scăzute” decât cele originale din bronz. Jaful a avut loc la șantierul naval Yantar din exclava Kaliningrad, teritoriul fiind separat din punct de vedere geografic de restul țării și situate între Polonia și Lituania pe Marea Baltică. Kaliningrad, un teritoriu foarte militarizat, mai găzduiește și sediul centrul al Flotei Baltice, potrivit The Drive.

Când ar fi avut loc jaful

Nu este clar deocamdată când a avut loc jaful, însă Sharshavykh a mai precizat că a avut loc după ce distrugătorul Bespokoynyy a ajuns la șantierul naval în 2016 pentru a fi transformat în muzeu. Procesul a implicat înlăturarea elicelor distrugătorului, precum și a arborilor de transmisie, și sigilarea carenei astfel încât nava să poată pluti, însă fără a mai fi nevoie de mentenanță constantă.

Distrugătorul a fost scos din uz în 2018 și este acum expus la Parcul Patriot din Kronstadt, pe insula Kotlin, în apropiere de Sankt Petersburg.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un sloi imens de gheață s-a prăbușit peste mai mulți turiști și a ucis o persoană în Rusia

Rusia face pregatiri pentru viața de după combustibilii fosili

Rusia folosește un sistem de rachete din vremea Războiului Rece pentru a apăra Crimeea

„Monstrul din Marea Caspică” a revenit la viață. Ekranoplanul va deveni vedeta unui parc tematic din Rusia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase